Vulin: Vojno zdravstvo je spremno za novi udar korone


IZVOR: Tanjug, Republika - 17.10.2020 | 12:21


Vojno zdravstvo je spremno za novi udar korone, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin prilikom današnjeg obilaska vojne kovid bolnice VMC Karaburma, u kojoj je trenutno 41 pacijent sa teškom kliničkom slikom.

Foto: mod.gov.rs

Aleksandar Vulin

Vulin je rekao da su obavljene sve potrebne nabavke, da ima više nego dovoljno maski, skafandera i zaštitne opreme, da je kupljena nova medicinska oprema i da su opremljene sve vojne bolnice koje se bave kovid pacijentima, ali i one koje se bave nekovid pacijentima.

- Vojno zdravstvo je pokazalo koliko vredi u prvom i u drugom talasu borbe sa Kovid virusom. Ali to će pokazati i u trećem talasu ili kad god to bude bilo potrebno - kaže Vulin koji je vojnu kovid bolnicu VMC Karaburma obišao sa načelnikom Uprave za vojno zdravstvo general-majorom dr Uglješom Jovičićem.

Naglasio je da je urađeno sve što je u ljudskoj moći, u moći Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Uprave za vojno zdravstvo.

- Spremno čekamo sledeći talas, i još jednom, i ovim putem želim da upozorim sve naše građane da nam niko ne može pomoći ako ne pomognemo sami sebi - poručio je ministar.

Kako je saopštilo Ministartsvo, Vulin je napomenuo da nema tog vojnog ili civilnog zdravstva koje može da prihvati sve pacijente i izleči sve koji bi mogli da se zaraze ukoliko zaraza bude nekontrolisana, ukoliko ne budemo nosili maske i ukoliko ne budemo vodili računa.

- Poštujte ono što vam kažu vojni lekari, poštujte ono što vam kaže struka, vodite računa - naglasio je ministar odbrane i dodao da samo mi možemo da pobedimo epidemiju i da ne možemo biti spremni za nju ukoliko ne radimo te male, jednostavne stvari.

Vojno zdravstvo je, kaže Vulin, spremno da pomogne svojoj zemlji, svojoj Vojsci i svim građanima Srbije.

- Imamo sve što je potrebno, u više nego dovoljnim količinama, ali molim vas da vodite računa jedni o drugima. Samo mi možemo da pomognemo jedni drugima - zaključio je Vulin.

Komandant vojne bolnice Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić zahvalio je ministru Vulinu za sve što je u proteklom periodu učinio da ta bolnica funkcioniše odlično i da ima odlične rezultate.

Naveo je da je "zatišje" između dva talasa iskorišćeno za njeno renoviranje i da su uslovi za lečenje sada dvostruko bolji.

- Trenutno u Vojnoj bolnici Karaburma imamo 41 pacijenta, i to su sve teške pneumonije i životno su ugroženi. Među njima je i sedmoro na intenzivnoj nezi i mi se svakodnevno borimo za njihove živote - rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, tokom septembra osoblje te bolnice je koristilo godišnje odmore, bolnica je renovirana i sada se sve sprema za novi talas koji je uveliko počeo.

- Očekujemo veliki priliv pacijenata, očekujemo teške pneumonije, jer su sada uslovi za transmisiju virusa daleko veći - naveo je pukovnik dr Udovičić, dodajući da se u prethodnom periodu, uz restriktivne mere, virus savladao, ali on nije otišao.

On je podsetio da u toj bolnici od osoblja niko nije bio zaražen, da su i sada svi zdravi, kao i da je bolnica dobila najviše ocene od kineske i ruske delegacije eksperata koje su boravili u našoj zemlji.

- Mi smo spremni za novi talas, kapacitet ove bolnice i nove bolnice je oko 135-140 kreveta, u zavisnosti od broja pacijenata koji su na intenzivnoj nezi. Nadamo se najboljem, ali smo spremni i za najgore - poručio je pukovnik dr Udovičić.

Kako je saopšteno, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major dr Jovičić sa saradnicima, informisao je ministra Vulina o stanju u ustanovama vojnog zdravstva, kao i o preduzetim merama u vezi sa borbom protiv infekcije Kovid-19.