TRABUNJANJA BORISA TADIĆA: Nekadašnji predsednik Srbije udario na EPS


IZVOR: Republika - 16.09.2020 | 13:46


Posle nokauta koji je dobio na domaćem terenu, u emisiji Utisak nedelje, perspektivni političar, budući stožer opozicije i bivši predsednik Srbije Boris Tadić očigledno je brzo morao da izmisli neku temu kako bi skrenuo pažnju sa blamaže koju je tamo doživeo.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Boris Tadić

 Kako očigledno ne može da prihvati činjenicu da ga narod više neće, on u svojoj dokonosti - a očigledno i neznanju - pokušava da u javnosti ocrni jednog od najvećih privrednih giganata u našoj zemlji – Elektroprivredu Srbije (EPS), pridružujući se rasklimatanom horu koji ponavlja kako su svi iz okruženja Aleksandra Vučića zlikovci. U tom cilju, Tadić je na juče održanoj konferneciji, izneo tvrdnju da je EPS u gubitku zbog plaćanja struje iz obnovljivih izvora.

U EPS-u ističu da je licemerna  i u najmanju ruku izokrenuta teza koju Boris Tadić iznosi.

Upravo u vreme Borisa Tadića EPS je doživeo sunovrat, uzimajući kredite za likvidnost i uvoz struje. Te kredite EPS je isplatio poslednjih godina, ističe Milorad Grčić v.d. direktora tog javnog preduzeća i dodaje da je tokom celog perioda Tadićeve vladavine EPS grupa imala negativan rezultat.
-Danas, i pored najniže cene struje u regionu ta kompanija  uspeva da posluje profitabilno. Jedino u čemu je Tadić u pravu je da EPS jeste veliki energetski potencijal u koji je u poslednjih 5 godina uloženo više nego decenijama unazad. Podsećam i da umesto da suzbije kriminal u Kolubari on je, da bi se obračunao s Koštunicom, uništio ceo inženjerski kadar u RB Kolubara, iako većina zaposlenih nije napravila ni jednu grešku. Kolubara se nakon toga godinama oporavljala. Stvaranjem lažih afera i pokušajem da se na taj način vrati u politički život zaboravlja na činjenicu da je uredba i naknada za obnovljivie izvore energije doneta 2009. upravo u vreme njegove vlasti. I upravo u tom periodu najveći broj malih hidroelektrana dobio je dozvolu za rad.

Antić: Sve što Tadić kaže netačno je

Tokom obraćanja medijima Tadić je između ostalog rekao da će izgradnja budućih vetroparkova značiti „izvlačenje državnih para“ iz EPS-a, kroz fid-in tarife. Kako bismo proverili ove tvrdnje, pozvali smo ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića koji nam je rekao da su kvote za fid-in tarife popunjene još  pre nekoliko godina odnosno da su „ispunjeni kapaciteti koji će biti podržani merama podsticaja“ i da se oni neće proširivati.

Svi koji u budućnosti budu ulagali u proizvodnju električne energije iz vetroparkova moraće tu električnu energiju da prodaju na tržištu električne enerije – objasnio je ministar Antić za naš list.

Nije na odmet napomenuti i da je Boris Tadić, čim mu je istekao predsednički mandat počeo da radi kao savetnik u stranoj kompaniji i omogućio im prodor u Srbiju. Toliko o patriotizmu čoveka koji napada kompaniju sa desetinama hiljada zaposlenih, ocenjuje Grčić.

 
$bp("Brid_00182976", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Dobar deo svog nastupa Boris Tadić posvetio je Nikoli Petroviću, nekadašnjem direktoru Elektromreže Srbije, na čiji račun je izneo niz optužbi.  

 

Sramota je kako i koliko laže bivši predsednik Srbije Boris Tadić! Sve dozvole za mini hidroelektrane koje sam dobio izdao mi je on i njegov režim, tako da ovo što danas priča jesu potpune nebuloze. Laže Boris Tadić i kada kaže da je Lidija Udovički potvrdila postojanje afere Vetropark jer je ona tužiocu, koji je išao u Španiju da je ispita, izjavila da mene ne poznaje i da nikada u životu nija imala nikakav kontakt sa mnom, niti da sam joj - ni posredno ni neposredno - bilo šta tražio – istakao je Nikola Petrović, nekadašnji direktor EMS-a i podsetio da je afera Vetropark u Srbiji dobila svoj epilog na sudu odnosno da je dokazano da je nekadašnji predsednik DS Bojan Pajtić sve izmislio kako bi naneo političku štetu Aleksandru Vučiću.