Šešelj predložio REŠENJE za ambasadu u Izraelu


IZVOR: Tanjug, Republika - 10.09.2020 | 16:06


Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da bi Srbija, ako bude morala da preseli ambasadu u Jerusalim, svoje diplomatsko predstavništvo trebalo da smesti u zapadni, izraelski deo grada.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ/pixabay.com

Vojislav Šešelj

Šešelj smatra da bi, u suprotnom, ako to bude palestinski deo Jerusalima, naša zemlja napustila dosadašnju uravnoteženu poziciju prema bliskoistočnom problemu.

- Zato, ako dođemo u situaciju da moramo da preselimo ambasadu, onda treba insistirati da ta selidba bude u onaj deo Jerusalima, koji je nepobitno izraelski. Mi smo za to da se sačuva i država Izrael i da se sačuva država Palestina, a jedino pravedno rešenje je da se stvari vrate na granice iz 1967. godine - rekao je Šešelj za Tanjug.


On kaže da je "stav celog sveta" protiv preseljenja izraelske prestonice iz Tel Aviva u Jerusalim, dok se ne postigne definitivno mirovno rešenje na Bliskom Istoku.

Šešelj podseća da je Srbija do sada - a prethodno krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina i bivša Jugoslavija - vodila uravnoteženu politiku prema Palestini i Izraelu.

 
$bp("Brid_00066309", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

- Naša zemlja je među prvima priznala državu Palestinu koja je u Ujedinjenim nacijama posmatrač. A diplomatski odnosi za Izraelom su obnovljeni, iako su bili u prekidu od 1967. godine (šestodnevnog rata) - objašnjava Šešelj.

Stoga, kaže, ni ambasadu ne treba seliti na teritoriju koja je do 1967. bila palestinska.

- A, preseljenje u onaj deo Jerusalima koji je nesporno izraelski, po mom mišljenju, ne bi izazvalo neke strašne probleme - zaključio je Šešelj.