Oglasio se Donald Tramp nakon potpisivanja sporazuma: Predsednik SAD dobio poziv da poseti Srbiju


IZVOR: Republika - 04.09.2020 | 16:14


Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas nakon potpisivanja sporazuma da je postignut istorijski dogovor koji će doprineti miru u svetu.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Na zvaničnom Tviter nalogu Bele kuće navodi se izjava američkog predsednika da je između Beograda i Prištine postignut dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa.

 

 

Prema najnovijim informacijama, predsednik Srbije pozvao je Donalda Trampa da poseti našu zemlju, pri čemu je on rekao da se "raduje poseti Beogradu"

 

 
$bp("Brid_99236030", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Američki predsednik Donald Tramp istakao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulahu Hoti potpisivanjem, kako je naveo , istorijskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa učinili svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim.

Kako se navodi u saoštenju koje je objavila Bela kuća, on je poručio da se raduje da vidi "napredak Srbije i Kosova dok zajedno radimo na tome da ekonomska saradnja u regionu krene dalje".

- Nakon naslilne i tragične istorije i godine neuspešnih pregovora, moja administracija je predložila nov način da se premoste razlike. Fokusiranjem na otvaranje radnih mesta i rast ekonomije dve zemlje su uspele da naprave pravi pomak u ekonoskoj saradnji u širokom spektru pitanja - istakao je Tramp.

Naveo je i da je Vučiću i Hotiju trebalo mnogo hrabrosti da uđu u ove razgovore i dođu u Vašington radi finalizacije sporazuma.

 
$bp("Brid_99242090", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});


Dodao je da je ostvaren i napredak u postizanju mira na Bliskom istoku, jer se Srbija saglasila da ovog meseca otvori komercijalnu kancelariju u Jerusalimu, a da ambasadu premesti u Jerusalim do jula sledeće godine, dok su se "Kosovo i Izrael se saglasili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske odnose".