Palma jasan i glasan: BILA BI ŠTETA DA DAČIĆ NIJE U VLADI, NA VUČIĆU JE DA ODLUČI


IZVOR: Republika - 27.07.2020 | 11:44


Lider Jedistvene Srbije Dragan Marković Palma je u razgovoru za Novosti prokomentarisao pregovore i mogući budući sastav Vlade.

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Dragan Marković Palma na glasačkom mestu

- Nismo uopšte pričali o ulasku u Vladu, da li ćemo nešto dobiti ili ne. Prioritet je kako da ekonomski preživimo, borba je u Briselu sa Albancima koji rade ono što im kažu Evropa i SAD, pa kako da savladamo koronu. To su vitalne teme.

 

O terminu razgovora sa mandatarom Aleksandrom Vučićem, Palma odgovara:

- Kao i sa svim partijama, dogovorili smo se da bude još jedan sastanak. Ne znamo, za sada, datum.

O sukobima SNS-a i SPS-a na lokalu u periodu pregovora, Marković je rekao sledeće:

 
$bp("Brid_95849855", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

- Komentari o neslaganjima postoje od uvođenja višestranačja. Pojedinačne izjave iz SNS neću da komentarišem, o tome ko će biti u Vladi odlučiće Vučić. Do sada je bila odlična saradnja, postoji rezultat Dačića kao ministra inostranih poslova koji je radio u saglasnosti sa Vučićem - 18 država je povuklo priznavanje Kosova. Što se tiče sukoba na lokalu, to sada nema težinu, izbori su prošli, nije više kampanja. Oni trenutak slabosti i iritiranje lokalnim problemima hoće da prebace na republički nivo, a lokalni problemi ne smeju da se šire globalno. Srbija je iznad toga.

Komentarišući izjavu Ivice Dačića da ne bi u voleo da bude u opoziciji, Marković poručuje:

- Na osnovu rezulatata i sposobnosti koje je postigao, Srbija bi imala štetu da Dačić nije u Vladi. O tome odlučuje Vučić, ali se pokazalo da su SNS i SPS dobar spoj.

Palma ponavlja da ostaje pri stavu da ne želi da bude ministar, čak i ako mu to opet ponude.

- Hoću da pokažem i svim ministrima koji su se navikli da budu u fotelji, da može da se radi za Srbiju i ako niste ministar. Primljen sam u nekoliko država na najvišem nivou, bio sam na inauguraciji kod Trampa, predsednice Vlade u Rumuniji, zamenika premijera Turske, a trebalo je 15. marta da se sastanem sa Erdoganom, ali nisam otputovao zbog korone. Sa sedam turskih poslanika sam u dobrim odnosima, nazivamo se braćom. Retorika Turske se promenila prema BiH i Albancima sa KiM, videli su da je istina na strani Srbije.

 
$bp("Brid_95849875", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Upitan kako će po njemu izgledati novi saziv parlamenta za koji neki zlurado komentarišu da će biti bez opozicije, Marković odgovara:

- Nisu oni bojkotovali zato što nisu ispunjeni izborni uslovi, već su videli ankete i da loše stoje, pa su neizlaskom hteli da se opravdaju. A, Vučić čak i smanjio cenzus na tri odsto. I šta ima da kritikuju, ekonomske mere su bile dobre, a sada pored tri isplaćena minimalca, stižu još dve uplate po 18.000 za radnike. To je kao dobitak na lotu, a niste ga ni igrali. Mnogi ljudi bi ostali bez posla.