PREMIJERKA NAJAVILA: Kreće druga faza prekvalifikacije za IT


IZVOR: Tanjug - 18.10.2017 | 17:40


Nakon završetka pilot faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas početak druge faze prekvalifikacije za 900 polaznika.

Foto: Tanjug

Ana Brnabić

- Imajući u vidu da su digitalizacija i podrška IT sektoru jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je pilot faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, odlučili smo da nastavimo program prekvalifikacije sa još 900 polaznika - istakla je premijerka Ana Brnabić.

Obećano - ispunjeno

Time ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u progam prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi, naglasila je Brnabić. 

Projekat prekvalifikacije za IT jedan je od koraka koje Vlada Srbije preduzima u cilju podsticanja IT sektora, kao jednog od najznačajnijih sektora u Srbiji danas. 

IT sektor raste više od 10 odsto godišnje, a u okviru njega programiranje raste više od 20 odsto godišnje, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. 

S obzirom na to da ovom sektoru nedostaje između 15.000 i 20.000 programera, Vlada Srbije različitim merama pomaže rešavanje problema nedostatka kadra. Pored povećanja broja mesta na IT fakultetima i jačanja njihovih kapaciteta i uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, projekat IT prekvalifikacije je još jedan od koraka u tom pravcu.

Želimo da budemo lider

- Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama - rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i naglasila da je "upravo digitalizacija ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom". 

Premijerka je pozvala privrednike da nastave sa podrškom ovom programu, kao i zainteresovane IT kompanije da podrže program. 

Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu.