Modernizacija srpske artiljerije! Vulin: "Gvozdika" će još dugo služiti Vojsci Srbije!


IZVOR: Republika - 15.05.2020 | 14:41


Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas konstrukcionim ispitivanjima gađanjem iz modernizovane samohodne haubice 122 mm "Gvozdika" na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Modernizovana "Gvozdika"

Ministar Vulin je istakao da je "Gvozdika" artiljerijsko oruđe koje je, po planovima nekih ranijih ministara i ranijih ministarstava, trebalo da bude isečena i izbačena iz upotrebe u našoj Vojsci.

- Kao što vidite, ovo je odlično artiljerijsko oruđe, a sa modernizacijom koju upravo radimo na njoj, koju ste mogli da vidite na ovom funkcionalnom modelu, "Gvozdika" pokazuje da je izuzetno upotrebljiva, veoma korisna i da će još dugo, dugo sa modernizacijom, moći da služi u našoj Vojsci - naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, povećan joj je domet, ugrađen je jedan od najsavremenijih sistema za upravljanje vatrom, u stanju je da dejstvuje sa položaja već nakon 20 sekundi od kako dođe na odgovarajući položaj i isto toliko vremena joj je potrebno da promeni položaj.- Mnogo je konfornija za samu posadu, ima odgovarajuće balisticke računare koji su u stanju da bez računanja i neposrednog rada vojnika pronađu i pogode cilj. Imate jedno moderno i savremeno sredstvo koje je neuporedivo jeftinije od sredstava istog kvaliteta kad bi bili kupovani od nekog sa strane - istakao je ministar Vulin.

I ovde pokazujemo, ocenio je ministar odbrane, da je naša domaća pamet, jer modernizaciju sprovodi Vojnotehnički institut, veoma konkurentna, veoma prilagodljiva i veoma korisna za našu vojsku.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vulin na na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

- Artiljerija u Vojsci Srbije je veoma važan rod i Vojska Srbije je u svim ratovima, od Prvog svetskog rata do danas, artiljerijom dobijala premoć. Mi to, naravno, nećemo izgubiti. Sa modernizacijom i naše raketne artiljerije, ali i sredstava kakva je "Gvozdika", samo ćemo ojačati našu vojsku za daleko manje sredstava, nego kada bismo kupovali nešto novo - zaključio je ministar Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, modernizacijom naoružanja Vojske Srbije artiljerija je zbog dostignuća odbrambene industrije "išla ispred svih ostalih rodova vojske" i da su dva od tri glavna artiljerijska sistema koji su perspektivni za dalju upotrebu u Vojsci Srbije već su u serijskoj proizvodnji – modernizovani "oganj" i artiljerijski sistem "nora" 155mm.

- Ono što je tražila Vojska Srbije je modernizacija samohodne haubice "Gvozdika". Primenjeni su prethodno usvojeni podsistemi na drugim oruđima koji su modernizovani i postignuti su traženi rezultati - povećanje dometa od 38 procenata s upotrebom dva nova tipa artiljerijskih projektila povećanog dometa i povećane efikasnosti dejstva na cilju. Ugrađeni su sistemi koji omogućavaju potpuno samostalno dejstvo pomoću novog sistema za upravljanje vatrom- istakao je Miloradović.

Prema njegovim rečima osnova modernizacije je novi navigacioni sistem koji donosi daleko veću brzinu zauzimanja elemenata za gađanje – za kraće vreme će se otvoriti vatra i izvršiti manevar putanje, a ubrzanje manevra putanje dovodi do istovremenog udara više projektila koje opaljuje jedno oruđe.

- Danas smo testirali gađanje s četiri projektila, a očekuje se postizanje istovremenog udara sa šest projektila – što znači da jedno oruđe može da zameni celu bateriju – rekao je Miloradović i najavio veoma brz završetak razvoja ove modernizacije i inicijalno opremanje ovim artiljerijskim sistemom jedinica Vojske Srbije već do kraja godine.   

Potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje istakao je da je Vojska Srbije izrazila potrebe za usavršavanjem artiljerijskih sredstava i doneta je odluka da se izvrši usavršavanje "Gvozdike" 122 mm 21.

- Danas smo videli tekniku gađanja "MRSI" koja podrazumeva ispaljivanje više projektila iz oruđa, a da svi padnu u istu tačku u isto vreme – naglasio je potpukovnik Puhača dodajući da se danas mera, ekvivalent modernih artiljerijskih uređaja izražava kroz broj projektila ispaljenih u jedinici vremena.

Prvenstveno, kako je istakao, mnogo je veća brzina gađanja, za četiri puta, mnogo je veći efekat po cilju, a posada ima mnogo bolje uslove u vidu sistema za klimatizaciju, protivpožarnu zaštitu, kao i da u noćnim uslovima može potpuno normalno da upravlja vozilom.

- Dobili smo oruđe koje je pandan oruđima brigadne artiljerije koje se koristi u stranim armijama, uz minimalne troškove u odnosu na cenu novog oruđa – naglasio je potpukovnik Puhača.

Današnjim ispitivanjima i gađanju prisustvovali su i  načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.