KLADIONICE IZAŠLE SA PRELIMINARNIM KVOTAMA: Naprednjaci ubedljivi, iznad cenzusa još samo ove tri liste


IZVOR: informer.rs, Republika - 12.05.2020 | 15:53


Koalicija oko SNS ubedljivo će pobediti na parlamentarnim izborima 21. juna, sa čak 61,01 odsto glasova, prognoziraju srpske kladionice.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Vučić

Na prvoj predizbornoj listi s kvotama koju je juče objavila kladionica "Meridijan", procena je da će daleko iza naprednjaka biti koalicija SPS-JS Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme sa 13,75 procenata, dok će se iznad cenzusa naći još samo SRS Vojislava Šešelja, sa 4,01, i PSG Sergeja Trifunovića, sa tačno četiri odsto glasova.

Ostalih političkih partija i koalicija koje su najavile učešće na izborima trenutno nema u ponudi, a očekivana izlaznost je 52,5 odsto.

Na konkretnom primeru, bukmejkeri prognoziraju da će SNS osvojiti pomenuti 61,01 odsto, pošto su opkladu ponudili na toj granici. Kvota na opkladu "više od 61,01" i na opkladu "manje od 61,01" identična je i iznosi 1,80.

Dakle, na uloženih 1.000 dinara možete dobiti 1.800 dinara.

Komentarišući ove prognoze, Bojan Klačar, izvršni direktor "Cesida", kaže da je reč o preliminarnim kvotama, koje su podložne promenama.

- Na izborima će se pojaviti još neke izborne liste i one će uticati na ostale rezultate, a ispred nas je kampanja u kojoj se polako diže procenat opredeljenih. Ove kladioničarske kvote bazirane su na onome što je poznato danas, odnosno još pre krize... Kvote prepoznaju trendove koje su i istraživački prepoznate, a to je da SNS zadržao postojeću snagu ili ju je blago uvećao zbog činjenice da su jedini bili aktivni proteklih nedelja. Podaci za SRS i PSG pokazuju da se oni nalaze oko cenzusa i da na njihov rezultat dominantno utiče kampanja. Izlaznost je na tragu istraživačkih procena da će biti manja nego ranije, ali ne dramatično - ističe Klačar.

Ozbiljna priča

Poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da ove kvote treba shvatiti veoma ozbiljno pošto kladionice imaju ozbiljna matematička odeljenja koja rade precizne proračune.
- Svaka kladionica, naravno, daje kvote da animira ljude da igraju. Oni vam ponude, a vi budite hrabri, pa igrajte, na vama je. Nijedna kladionica ne daje kvotu da izgube novac, već gledaju vrlo realno da se postave. Imaju jaka matematička odeljenja koja vrše proračune i vrlo retko greše. Njihove procene i kvote podložne su promenama u zavisnosti od političkog trenutka, trenutne situacije i oni svoje procente prilagođavaju - kaže Đukanović.