Trampova trojka: Odmah ukinite takse


IZVOR: Tanja KOVAČEVIĆ - 28.03.2020 | 04:44


Trampovi specijalci za Kosovo samo dan po rušenju Aljbina Kurtija sa premijerske funkcije uputili su zahtev Prištini da smesta ukine takse na srpsku robu.

Foto: Tanjug/AP

Filip Kosnet

U zajedničkom saopštenju Ričard Grenel (specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine), Metju Palmer (specijalni predstavnik za zapadni Balkan) i Filip Kosnet (ambasador SAD u Prištini) poslali su jasnu poruku Prištini, od koje traže da odmah i bez odlaganje ukinu takse na srpsku robu.

- Takse nanose štetu svim ljudima na Kosovu, čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv KOVID-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

U pismu adresiranom na sve prištinske političare trojica američkih diplomata traže od Prištine da odmah i bez odlaganje postupe po zahtevu Vašingtona i ukinu namete na srpsku robu.

Činjenice

  • takse na srpsku robu uveo je Ramuš Haradinaj 21. 11. 2018.
  • zbog ove odluke Amerika je stala iza zahteva za njegovu smene
  • na čelo prištinske vlade došao je Aljbin Kurti, koji je takođe odbio da ukine namete
  • samo 51 dan posle postavljanja na funkciju Kurti je pao sa vlasti iako je bio na vezi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel
  • Vašington, koji insistira na ukidanju taksi, kao novog premijera vidi Isu Mustafu ili nekog funkcionera iz njegove partije DSK

ŠAMAR LAŽOVU

Istovremeno Grenel, Palmer i Kosnet očitali su lekciju Aljbinu Kurtiju, koji je tvrdio da postoji sporazum o razmeni teritorija. Negirajući postojanje bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine, Amerikanci su Kurtiju zbog izrečenih laži lupili šamarčinu. Naime, u saopštenju se ističe da Trampov izaslanik Grenel niti je ikada video niti je bilo ikakvih razgovora o takvom planu.

- Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovnom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac. Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja - poručuje Trampova trojka.

Godfri: Hvala Srbiji

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri zahvalio je Vladi Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova što su omogućili povratak američkih državljana kući.

- Hvala Vladi Srbije, koja nam je velikodušno omogućila da 64 državljana Sjedinjenih Država vratimo kući, Ministarstvu spoljnih poslova Srbije na odličnoj saradnji i "Er Srbiji" na velikom junaštvu. Ovo je za nas veliki poklon - napisao je Godfri na Tviteru.

PODRŠKA GRAĐANIMA

Građanima Kosova diplomate su poručile da Amerika stoji uz njih, pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih stručnjaka i drugih koji rade uz veliki rizik na smanjenju širenja KOVID-19 na Kosovu i pozivaju kosovske lidere da poštuju kosovski ustav i vladavinu prava.

- Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces - poručila su trojica diplomata.