Surkov i Volker u tajnosti razgovarali u Beogradu o Ukrajini


IZVOR: n1info.com - 08.10.2017 | 11:00


Beograd je bio tačka susreta visokih zvaničnika Amerike i Rusije - Kurta Volkera i Vladislava Surkova, koji su na lokaciji nepoznatoj medijima, razgovarali o primirju na istoku Ukrajine.

Foto: youtube.com/CGTN America

Kurt Volker

Nepoznato je i šta je rezultat samih razgovora. Međutim, održavanje sastanka baš u Beogradu, otvorilo je pitanje da li je Srbija izabrana kao "neutralno" područje za osetljive susrete?

Na tajnoj lokaciji, bez detalja i bez satnice. Tako su se u Beogradu sastali specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za pregovore o Ukrajini - Kurt Volker i savetnik ruskog predsednika Vladislav Surkov. Tema Ukrajina, ali bez ukrajinskih predstavnika.

Da li je u pitanju tek "usaglašavanje satova" ili će pregovori imati specifičan cilj - ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič, za N1 kaže: Šta god da se dogovori, Ukrajina će znati.

- Uvek kada Nemačka, Nemačka ili Amerika - njihovi predstavnici pričaju sa ruskom stranom, mi uvek dobijemo potpunu informaciju od naših zapadnih prijatelja o tome. Princip je da ništa ne može da bude rešeno o Ukrajini bez Ukrajine. Oni su prizvani da Ukrajina može da ima kontrolu nad svojom teritorijom do ukrajinsko-ruske granice - podseća ambasador.

Ali, zašto je Beograd izabran za mesto susreta? Aleksandrovič odgovara: Zbog činjenice da je Surkovu zabranjen ulazak u Evropsku uniju.

Može li se, međutim, sastajanje dva visoka zvaničnika Amerike i Rusije u srpskoj prestonici tumačiti i kao signal da Srbija ima važnu ulogu na međunarodnoj sceni?

Ne mora da znači, kaže generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i nekadašnji šef srpske diplomatije Goran Svilanović.

- Govori o jednom višem nivou poverenja obeju strana, ali ne bi trebalo iznositi zaključke da li to znači da je Srbija tačno na sredini između jedne i druge sfere - ukoliko bismo govorili tim starim geopolitičkim rečnikom, to ne mora da to da znači - kaže on.

Svilanović smatra da je dovoljno da postoji poverenje u to da će obe strane biti dobrodošle.

- I da postoji poverenje u čitav niz nacionalnih bezbednosnih sistema, koji će omogućiti da susret ne bude kompromitovan - ističe on.

Ukrajina je razlog veoma loših odnosa Rusije i Zapada, objašnjava Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku i podseća.

Od srpskih zvaničnika, o sastanku se oglasio jedino Ivica Dačić, rečima da je to pokazatelj promenjene i poboljšane spoljnopolitičke pozicije Srbije.

U američkoj ambasadi u Beogradu za N1 nisu želeli da komentarišu rezultat pregovora.

Mediji prenose da je tokom dana sa adrese stigla zahvalnost srpskoj Vladi što je omogućila važan sastanak dvojice diplomata.