ANGELA KAO AHTISARI! Otkriveno kakva će biti ponuda Merkelove za Kosovo: Šiptarima država, Srbima samo autonomija!


IZVOR: Bojana PAUNOVIĆ - 23.02.2020 | 21:15


Nemačka kancelarka Angela Merkel spremila je za Srbiju nepristojnu ponudu za rešavanje kosovskog problema po principu uzmi ili ostavi. To će zapravo biti prepisan i tek delimično modifikovan plan finskog diplomate Martija Ahtisarija koji su Šiptari svojevremeno dočekali raširenih ruku i na osnovu njega proglasili nezavisnost jer je predviđao da dobiju državu u sadašnjim granicama ove samoproglašene, a za Srbe samo autonomiju unutar nje (pogledajte okvir).

Foto: Tanjug/AP

BIĆE TEŠKO U BERLINU Vučić i Merkelova

Da su tačna ova saznanja o kojima je Srpski telegraf i ranije pisao pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima, potvrdio je juče i predsednik Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

- Srbija će do kraja ove godine u vezi s Kosovom i Metohijom dobiti ponudu koju nećemo moći da prihvatimo, ali nećemo smeti ni da odbijemo. Gotovo sam uveren u to - rekao je Vučić i objasnio:

- Ultimatum će biti nešto poput Ahtisarijevog plana Plusplus, u zamenu za garancije za Evropsku uniju.

PROPUŠTENA ŠANSA

Vučić je na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević, da će Srbija dobiti ultimatum i šta će uraditi odgovorio:

- Videćete. Ali sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod i uz to se truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost i ne uvodimo Srbiju u rat.

ŠTA JE PREDVIĐAO AHTISARIJEV PLAN

1. Kosovo u sadašnjim granicama samoproglašene države

2. Široku autonomiju za srpske opštine uz punu vlast Prištine

3. U skupštini Kosova nevećinske zajednice da imaju zagarantovanih 20 mesta, od kojih 10 za Srbe

4. U vladi Kosova Srbima garantovano jedno ministarsko mesto i jedno mesto zamenika ministra

5. Zakoni u skupštini ne bi trebalo da budu usvojeni ukoliko za njih ne glasaju i Srbi

6. U aneksu koji se odnosi na decentralizaciju predviđeno je da Srbi u svojim opštinama odlučuju o urbanizmu, javnim preduzećima, zdravstvu, školstvu, kulturnoj baštini, da imaju pravo izbora i svrgavanja komandira policije

7. Zdravstvene i obrazovne institucije Srbije bi mogle da nastave da funkcionišu na severu Kosova uz odobrenje Prištine, ali da finansiranje ide preko centralne banke Kosova

8. Zaštitu za srpske enklave i manastire

9. Zvanični jezici bi bili albanski i srpski

Predsednik Srbije podsetio je i da, kada smo imali šansu da rešimo kosovsko pitanje, to nismo učinili.

- Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU - dodao je on, ukazujući na to da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ime još ne može da iznese u javnost, te da će to svakako biti čovek blizak Berlinu.

Podsetimo, mediji u Beogradu i Prištini objavili su da je gotovo izvesno da će specijalni predstavnik EU biti slovački diplomata Miroslav Lajčak. Iako je Lajčak iz zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova, on je, s druge strane, izuzetno blizak Berlinu i kancelarki Merkel.

Foto: youtube.com/ AP Archive

BIOGRAFIJA: Marti Ahtisari

- Rođen 1937. godine

- Bio predsednik Finske

- Posredovao u okončavanju NATO bombardovanja 1999.

- Bio specijalni izaslanik UN za status Kosova

- Kreirao plan koji su Šiptari oduševljeno prihvatili, a srpska strana odbila

- Plan nije usvojen u Savetu bezbednosti UN

- Lažna država proglasila nezavisnost na osnovu tog plana

- Iz više izvora pojavile se informacije da je primio mito od albanske mafije

- Dobio Nobelovu nagradu za mir

LAJČAKOVA ULOGA

Vučić predviđa da će se raditi o nekom Ahtisari Plusplus planu, da će pokušati da kažu "Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo", te će dobiti i poseban status za Srbe. Istakao je da će pitati narod o tome kao što je to i ranije činio i jedini posle Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM.

Međutim, dodaje da niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže "ajde na mobilizaciju", onda niko neće da se odazove.

S druge strane, američki stav, otkako je vlast preuzeo Donald Tramp, daleko je blaži i skloniji kompromisu, što znači da i Srbija mora nešto da dobije. Upravo zbog toga zvaničnici SAD, kada se povede reč o podeli Kosova, po pravilu ne žele ništa da komentarišu zaklanjajući se iza rečenice "podržaćemo ono o čemu se dve strane dogovore". Ipak, u nekoliko navrata iz Vašingtona su pozivali da se nađe kreativno rešenje za Kosovo.