Kolinda poručuje Srbima: NE MORAMO DA BUDEMO PRIJATELJI


IZVOR: Republika - 04.10.2017 | 12:35


Iz Kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović reagovali su na otkazanu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Kolinda Grabar Kitarović između redova poručuje da Hrvati ne moraju da budu prijatelji sa Srbima

- Predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u više navrata je naglasila da dijalog nema alternativu u odnosima sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Potpisivanjem "Subotičke deklaracije" počeli su da se stvaraju preduslovi za rešavanje otvorenih pitanja. U skladu s tim, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsednika Republike Srbije, započeti su razgovori o službenoj poseti Hrvatskoj. Poziv predsednice Republike Hrvatske predsedniku Vučiću upućen je s ciljem dalje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog poverenja - podseća se u saopštenju Kabineta hrvatske predsednice, prenosi zagrebački "Jutarnji list". 

Predsednica Republike Hrvatske procenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete. 


U kontaktima dva Kabineta predsednika postignuta je saglasnost o odlaganju posete koja je bila planirana do kraja ove godine, navode iz Kabineta predsednice Hrvatske. 

- Glavni cilj posete Predsednika Republike Srbije Hrvatskoj, kad do nje dođe, mora da predstavlja pozitivan iskorak u rešavanju otvorenih pitanja i da pridonese poboljšanju odnosa dve države, koje ne moraju biti prijateljske, ali moraju sarađivati radi sopstvene budućnosti i stabilnosti jugoistočne Evrope - ističe se u saopštenju.