DEFINITIVNO PUKLI! Bez dogovora Kurtija i Mustafe!


IZVOR: Tanjug - 25.12.2019 | 18:57


Lider Pokreta Samoopređeljenje Aljbin Kurti saopštio je večeras da se na sutrašnju konstitutivnu sednicu kosovske skupštine ide bez dogovora o vladi sa Demokratskim savezom Kosova. Kurti je u objavi na Fejsbuku napisao da je njegova stranka pravila kompromise, ali ne i DSK, kao i da je DSK sinoć odbio poslednju ponudu Samoopredeljenja, prenosi Kosovo onlajn.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">tanjug/AP/www.profimedia.rs</a>

Isa Mustafa i Aljbin Kurti

Lider Samoopredeljenja je zatražio od DSK da odluku o predsedniku privremenih institucija u Prištini donesu kasnije.

- Pitanje predsednika najbolje bi bilo da se odloži za kasnije. Međutim, ako DSK insistira na tome da mi definitivno obećamo da će ga nominovati DSK, u tom slučaju nama će pripasti i MUP, koji je od vitalnog znacaja za borbu protiv kriminala i korupcije - kazao je Kurti.

Kurti je naveo i da bi predsednik skupštine bio rotirajuća funkcija koju bi obavljali predstavnici DSK i Samoopredeljenja.

 

 

Lider Samoopredeljenja takođe je govorio o zahtevu DSK za podelu Ministrastva kulture omladine i sporta.

- Prema zahtevu DSK, ovo ministarstvo se deli, gde se kultura i mladi prebacuju u Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, dok se sport prenosi u Ministarstvo zdravlja. Nesrpske manjine dobijaju Ministarstvo regionalnog razvoja ili lokalne samouprave, dok srpska manjina dobija Ministarstvo zajednica - naveo je Kurti.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači konstitutivnu sednicu parlamenta je zakazao za sutra, kada ističe rok od 30 dana od potvrđivanja izbornih rezultata.