MINISTARKA TRAŽI OD HAGA: Osuđeni Srbi da izdržavaju kazne u Srbiji


IZVOR: Tanjug - 12.12.2019 | 19:05


"Srbija već 10 godina insistira da se otvori pitanje da njeni državljani, osuđeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), izdržavaju kazne u Srbiji", kaže ministarka pravde Nela Kuburović i poručuje da je Vlada Srbije spremna da prihvati i međunarodni nadzor po tom pitanju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nela Kuburović

- Više puta sam lično, samo u poslednje dve godine, na sednicama SB, kao ministar pravde pozivala generalnog sekretara UN da zatraži da Mehanizam sprovede sveobuhvatnu analizu ovog pitanja, kako bi Savet bezbednosti, kao osnivač Tribunala i Mehanizma, mogao da razmotri inicijativu Srbije. Međutim, do sada nikakav odgovor nije dobijen po ovom pitanju ni sa jedne strane - rekla je Kuburović za Sputnjik.

Ministarka je istakla da su se od prestanka ratnih sukoba do danas prilike u Srbiji drastično izmenile i da se zato konstantno insistira kod Saveta bezbednosti da predstavnici odgovarajućih institucija UN obiđu zatvorske kapacitete u Srbiji i da se uvere o stanju zatvora za tu namenu.

- Vlada RS je spremna da prihvati i međunarodni nadzor u vezi sa izdržavanjem kazni ovih osuđenika - rekla je Kuburović.

 

 

Ona je ocenila da resocijalizacija osuđenih lica teško može da bude postignuta kada se kazne izdržavaju u veoma udaljenim zemljama, "čiji jezik ne razumeju i gde je mogućnost poseta njihovih porodica svedena na minimum".

Kao dodatno otežavajuću činjenicu navela je da su to ljudi koji su bolesni i već u poodmaklim godinama.

- Takav je slučaj sa srpskim državljanima, koji se nalaze u zatvoru u Estoniji i koji kaznu izdržavaju u veoma lošim uslovima, zbog čega je i Međunarodni komitet Crvenog krsta upućivao apele, i prethodnom i sadašnjem predsedniku MMKT, ali ništa nije ucinjeno po tom pitanju - rekla je ministarka.