Saznajemo: Čelnici NATO u Londonu odlučili da pojačaju pritisak - 5G ucena!


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 07.12.2019 | 06:53


Zapad će tražiti da se Srbija odrekne visokosofisticirane tehnološke saradnje sa Kinezima. Pre svega se to odnosi na najvećeg proizvođača 5G opreme "Huavej", kompaniju koja je na američkoj crnoj listi, a njihova oprema trebalo bi da bude instalirana u Srbiji.

Foto: Tanjug/AP

Prema informacijama Srpskog telegrafa sa samita NATO koji je upravo završen u Londonu, jedan od zaključaka tog skupa (učestvovao i Donald Tramp) bio je da se pojača pritisak na sve zemlje koje intenzivno tehnološki sarađuju sa Kinom. Razlog: Kinezi, navodno, 5G mrežu i superpametne kamere koriste za obaveštajnu borbu protiv drugih država i špijunažu.

Miletić: Pošto nas pritiskaju SAD i Rusija, izbor kineske tehnologije je najpametnija opcija

- Zapadne zemlje će ovo upozorenje preneti kao navodno dobronamerno, međutim, daleko od toga da će oni koji se o njega ogluše biti ostavljeni na miru. Iako tvrde da svaka zemlja ima samostalno pravo da odluči po ovom pitanju, jasno je da oni to neće mirno posmatrati - potvrđuju izvori Srpskog telegrafa i dodaju da im je trn u oku "Huavej", čije bi kamere trebalo da budu okosnica projekta "Beograd - siguran grad", a ista kompanija aktivno će razvijati i 5G mrežu, u kojoj je planetarni lider.

PORUKA STOLTENBERGA

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

Nedavno je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio da je na Srbiji da odluči kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi da ima.

MOJ STAV

Sanja Arežina

autorka knjige "Kina u Evropi"

Primetan je pritisak američkog establišmenta na kineske kompanije, ali i na evropske države, da ne sarađuju sa Kinezima, posebno sa kompanijom "Huavej" jer je, kako tvrde, njihova 5G oprema bezbednosna pretnja. Međutim, mislim da je to najpovoljnije i najbolje rešenje za Srbiju.

- Zemlje koje su članice NATO ili teže da se priključe NATO, kao što je Severna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, uključujući bezbedan i siguran način komunikacije. Srbiju možemo da zamolimo ili da je posavetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu - rekao je Stoltenberg.

Milićeva: Kineska 5G tehnologija pomenuta je u Londonu kao izazov na koji NATO treba da ima odgovor

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić za Srpski telegraf kaže da Srbija dobro sarađuje sa "Huavejom" i da je u toku realizacija projekta izgradnje optičkih mreža u vrednosti od 150 miliona evra.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Rasim Ljajić

- Zadovoljni smo i kvalitetom i dinamikom izvođenih radova. Što se tiče uvođenja 5G tehnologije, mi sprovodimo ozbiljne pripreme, postupak javne nabavke biće transparentan, a pobediće ona kompanija koja ponudi najbolji odnos cene i kvaliteta. Ne isključujemo nikog i ne favorizujemo bilo koga - podvlači Ljajić.

NEZAVISNA POLITIKA

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da je bitno što su NATO saveznici u Londonu obratili pažnju na Kinu i njenu poziciju na globalnom planu i zaključili da ona predstavlja izazov.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Jelena Milić

Ljajić: Sve ćemo raditi na tenderu, nikog ne isključujemo, nikog ne favorizujemo

- U tom smislu kineska 5G tehnologija, koja može da ima negativne posledice u međuzavisnom svetu, pomenuta je kao sve veći izazov na koji NATO mora da obrati sve veću pažnju - ističe Milićeva.

S druge strane, direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić u izjavi za Srpski telegraf kaže da svaka visoka tehnologija u IT sektoru nosi sa sobom opasnost od špijunaže, i to nije ništa novo.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

- Što se tiče Srbije, naša pozicija je najčistija u tom smislu. Mi smo pod pritiscima SAD oko KiM i uopšte oko naših nacionalnih pitanja, ali i Rusije, koja takođe želi da ostvari svoje interese preko Srbije. Ipak, mi želimo da vodimo jednu nezavisnu politiku, neutralnu vojno, a nezavisnu u odlučivanju i zato je najbolji izbor imati vrhunsku kinesku tehnologiju. Ne samo da će Srbija to da uradi nego je to najbolje i najpovoljnije - zaključuje Miletić.

kineski 5G

- reč je o petoj generaciji mobilnog interneta
- brzina bežične konekcije od 10 do 100 puta veća od trenutno dostupne
- mobilne mreže prenose podatke putem vazduha, koristeći frekvencije između 24 i 100 gigaherca
- autonomne vožnje kod automobila nema bez 5G mreže

kineska superkamera

- prepoznaje lice posmatranog čoveka u deliću sekunde i u prostorima u kojima je ogromna gužva
- superosetljiva, ima 500 megapiksela, sposobna da odjednom snimi i analizira lica na hiljade ljudi i poredi ih sa onima u bazi podataka
- uvezana sa veštačkom inteligencijom, koristi internet i klaud infrastrukturu
- u Kini instalirano više od 200 miliona CCTV kamera, biće ih 626 miliona do kraja 2020. godine