Brnabićeva posle potpisivanja sporazuma sa EAEU: Tržištu od 183 miliona ljudi nijedna država ne bi rekla "ne"


IZVOR: Tanjug - 25.10.2019 | 19:01


Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za Srbiju i da države koje razmišljaju o sopstvenim interesima nikada ne bi rekle "ne" tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Lazanski i Brnabićeva

Ona je istakla i da Srbija mora da brine o svojim interesima i interesima svojih građana i dodala da je danas potpisan sporazum u skladu sa evropskim putem.

- Danas kada je Brisel saopštio da će Srbija morati da prekine sporazum kada postane članica, neko bi pomislio da će to biti sledećeg meseca - rekla je Brnabić za RTS i dodala da Srbija želi da postane članica EU, ali da datum priključenja ne zavisi samo od nje, već i od izazova u EU.

- Mi ovog trenutka moramo da brinemo o interesima naše privrede, naših građana, a ovo je trzište od 183 miliona ljudi. Ne postoji zemlja ili vlada na ovom svetu koja razmišlja o sopstvenim interesima da bi rekla "ne" takvom trzištu - istakla je Brnabić dodajući da je to srpski interes koji je takođe u skladu sa evropskim putem.

 

 

Ona je dodala da valjda i u Briselu žele da Srbija uđe u EU kao ekonomski jaka zemlja, sa odrzivim rastom i boljim standardom.

- Ovo je sporazum koji vodi i tome - zaključila je premijerka.

Brnabić je istakla i da kada ceo svet igra na kartu protekcionizma, Srbija je za saradnju i slobodan protok ljudi, robe usluga, kapitala...

- Mi smo protiv protekcionizma i za slobodnu trgovinu. I ovaj sporazum govori o tome - ukazala je ona.

Ona je istakla da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za naše poljoprivredne proizvođače, privrednike, kompanije, koji sada imaju otvorena vrata tržištu od 183 miliona ljudi.