Završen trilateralni sastanak Srbija, Turska, BiH: Nada u bolju budućnost i unapređenje saradnje, najavljeni i novi susreti


IZVOR: Republika - 08.10.2019 | 12:30 >> 12:54


Danas, drugog dana posete turskog predsednika održan je trilateralni sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića, članova predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika, Šefik Džaferović kao i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Nakon razgovora učesnici su izrazili nadu da je ovaj susret samo početak daljeg unapređenja saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Učesnici trilateralnog sastanka

Sastanak je održan u zgradi Palate Srbije, a nakon završenih razgovora biće upriličeno obraćanje medijima lidera država koji su učestvovali u ovim razgovorima. 

Podsetimo da turski predsednik šesti put dolazi u posetu Srbiji i sa sobom vodi delegaciju privrednika sa kojom želi da razmotri mogućnosti ulaganja i investiranja u našu zemlju.

Foto: Predsedništvo Srbije

Prema protokolu koji je predviđen, nakon obraćanja javnosti predsednici će položiti kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Najpre se pristutnima obratio Milorad Dodik koji se zahvalio Aleksandru Vučiću na održavanju ovog sastanka i naglasio da je ovo bila izuzetna prilika da se unapredi saradnja.

Foto: Predsedništvo Srbije

Milorad Dodik tokom obraćanja

Nakon Dodika za govornicom je pristupio Šefik Džaferović.

On je izrazio zahvalnost na održavanju ovog sastanka i naglasio da je Turska i predsednik Erdogan garanat stabilnosti na balkanu.

- Postoje brojna otvorena pitanja između BiH i Srbije i ta pitanja treba rešavati. Samo institucionalnom saradnjom ova bilateralna pitanja mogu biti rešena - zaključio je Džaferović.

On je naglasio i važnost novog auto-puta Beograd-Sarajaveo i naveo da je republika Srbija završila svoje obaveze, a da će BiH uskoro obaviti sve potrebne radnje i krenuli u izgradnju ovog puta. Ovime je Džaferović zaključio svoje izlaganje i naglasio da je auto-put najvažnija tema o kojoj je danas razgovarano.

Zatim je govorio član predsedništva BiH Željko Komšić i on je izrazio nadu da će se ove aktivnosti nastaviti.

- Ja se nadam da će se ovi razgovori nastaviti, što zvanično, što nezvanično, i da će se otvoriti mnogo bilateralnih tema - zaključio je u svom govoru Komšić.

Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Zatim se obratio Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske. On je izrazio svoje zadovoljstvo zbog ovog sastanka i najavio je nove sastanke, najpre u Bosni, a kasnije u Turskoj.

- Najvažnija poenta današnjeg sastanka je pre svega to što se razmišlja o celom regionu - rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je izrazio nadu da će infrastrukturni projekti, putevi, pruge, spojiti dva naroda u Srbiji i BiH.

- Ovi putevi će spojiti dva naroda i oni će učiniti da region bude privlačan za ljude koji neće napuštati svoje zemlje - rekao je Erdogan.

Na kraju Erdogan se srdačno zahvalio predsedniku Vučiću na svemu što radi i na organizaciji ovog sastanka.

Foto: Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić tokom obraćanja

Kao domaćin, poslednji se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio veliko prijateljstvo između Srbije i Turske.

- Hvala vam predsedniče Erdogan na vašem angažovanju jer Turska igra nesumnjivo važnu ulogu u stabilnosti na Balkanu - regao je Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da je ekonomska razmena između Srbije i BiH sve veća i da saradnja ide uzlaznim tokom. U jednom trenutku predsednik Srbije je iznenadio novinare rekavši "danas smo potezali mape, i ja sam kriv za to", otkrivši kasnije da se te mape odnose na gradnju puteva.

Vučić je još jednom ponovio da želi da razgovara i pozvao sve prisutne da ne gledaju komšiji preko plota i gledaju na to šta onaj drugi ima. Uz reči zahvalnosti svim učesnicima sastanka predsednik Srbije je završio obraćanje medijima.