Joakinije vrbuje druge vladike da pređu u Milovu novu crkvu?


IZVOR: E. S. T. - 07.10.2019 | 05:46


Tajni dokumenti ruske obaveštajne službe do kojih je Srpski telegraf došao preko diplomatskih kanala ukazivaju na čudnu ulogu Vladike Joakinija u "ratu" za prevlast u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na svim nivoima upravljanja.

Foto: youtube.com/Televizija Hram

Vladika Joakinije

Kao najbliže saradnike mitropolita Amfilohija Rusi označavaju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i protojereja Velibora Džomića. Za Joanikija konstatuju da figurira kao najozbiljniji kandidat za Amfilohijevog naslednika s obzirom na to da je relativno mlad (rođen 1959. godine, dok je Amfilohije rođen 1938), što se u određenim krugovima tumači kao stvaranje uslova za razbijanje SPC u Crnoj Gori.

- Joanikije, zajedno sa vladikom Grigorijem i protojerejom Džomićem, u kontinuitetu pokušava da ojača uticaj mitropolita Amfilohija u SPC, što pojedini krugovi bliski SPC tumače kao pokušaj da se unutar SPC izgradi odvojena infrastruktura koja bi rezultirala formiranje autonomne crnogorske crkve, sa Amfilohijem na čelu, a u skladu s planovima crnogorske vlasti - navode Rusi.

Baš kao i njegov mentor Amfilohije, vladika Joanikije je održavao bliske veze s Rusima, a onda je počeo da se sastaje i sa predstavnicima zapadnih ambasada. Tako Rusi konstatuju da je održao tokom 2015. i 2016. više sastanaka sa ambasadorom Rusije u Podgorici Sergejom Gricajem. Ipak, Joanikijeva bliska veza i čovek od poverenja, sekretar eparhije arhimandrit Vladimir Milović sastajao se s tadašnjim britanskim ambasadorom u Crnoj Gori Janom Vitingom.