Vučić sa porodicama kidnapovanih i ubijenih: Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe na Kosovu


IZVOR: Republika - 17.09.2019 | 10:16


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u poseti Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Aleksandar Vučić

Poseta je počela razgovorom porodica koji su izgubili rodbinu sa predsednikom koji su mu prepričali kako su im stradali najbliži u periodu od 1998. do 2004. godine.

- Učinićemo sve da Babinom mostu pomognemo sve što možemo. To je važno mesto za naš narod, nije laka situacija, ali pomoći ćemo sve što možemo, kao i sve što treba na Kosovu - naglasio je Vučić.

On je obećao posebnu pomoć i Lapovu, a ožalošćenima je poručio:

- To je tolika tragedija da ja mogu samo da saosećam sa vama.

- Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo - poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić tokom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji. On je tu poruku napisao u spomen - knjizi Udruženja.

Jedna od članica udruženja zahvalila se predsedniku na poseti i zamolila ga da se za mlade na Kosmetu uradi sve što je moguće, kako bi ostali na KiM.

Od prvog dana je, kaže, članica Udruženja, živi u Babinom mostu, a radi u Prilužju. Tri člana njene porodice su kidnapovana.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Mnogo je mladih, a govorim o svom sinu i drugim mladima, koji ne mogu da nađu posao. Želimo da vas zamolimo da za te mlade nešo uradimo. Moj sin je kao drvoseča otišao u Norvešku da radi, sa ekonomskim fakultetom. Treba da učinimo nešto da oni ostanu na KiM - zamolila je ona Vučića.

Vučić je rekao da će se država truditi da uloži što više novca kako bi srpski narod ostao na KiM.

U razgovoru sa Srbima sa KiM rekao je da se Beograd uvek trudio da se Prilužje, koje je deo vučitrnske opštine i Babin Most, spoje u jednu opštinu ali da su Albanci prekršili dogovor i da to nisu dozvolili.

On je rekao da Albanci često ne žele da pomognu Srbima i kao primer naveo izgradnju nove škole u Babinom Mostu, koju je zaustavio gradonačelnik Obilića, Albanac.

- Ali, nikoga nije briga u međunarodnoj zajednici - rekao je Vučić.

On je rekao i da pojedine vlade, poput Norveške i Luksemburga, traže način da odvedu Srbe sa KiM, posebno iz enklava i u sredinama gde je teško zaposliti Srbe, nudeći im dobre plate, čime Srbi ostaju bez budućnosti u tim sredinama.

- Da bismo to sprečili, moramo ekonomski da ojačamo. Moraćemo više novca da ulažemo - rekao je Vučić

Predsednik je istakao da je ponosan na aktivnosti Udruženja koje pokušava da osvesti srpsku javnost u vezi sa onim što se dešavalo na KiM.

- Nemamo zvaničan spisak ubijenih i nestalih na Kosovu. Nadam se da ćemo uskoro imati - rekao je Vučić.

Da ne bude skrivalica iza patriotizma - kad god razgovaramo o bilo kojem od tih pitanja, uvek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država. Spremni smo da razgovaramo i pomognemo, mora da bude sve postavljeno na racionalnim osnovama, na ozbiljan način", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ


Predsednik je rekao i da je dobra vest što su pronađeni ostaci tela sedam ubijenih osoba, dvoje iz porodice Petrović i petoro iz porodice Šutaković, nedaleko od Ðakovice.

- Takva vest mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i neAlbanaca sa prostora KiM, ali i sa brojne nestale Albance, ukupno 1.653 na KiM - rekao je Vučić.

Istakao je da je država spremna da pomogne udruženju i po tom pitanju, ističući da je brojne podatke dobila upravo od njega, jer država Srbija ni 1999. ni posle 2000. godine nije istražila sve što se dogodilo.