Dačić umalo da strada! Nesreća na vladinom avionu "Falkon" tokom putovanja na Bled


IZVOR: Ivana ŽIGIĆ - 02.09.2019 | 21:01 >> 22:59


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je za dlaku izbegao tragediju. Naime, šef diplomatije je vladinim avionom "Falkon" večeras krenuo na Bledski strateški forum kada je u avion u kome se nalazio Dačić udario grom. Samo zahvaljujući iskusnom pilotu izbegnuta je tragedija i avion je bezbedno sleteo.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ivica Dačić

Jako nevreme pogodilo je danas Sloveniju i Hrvatsku, gde je u roku od samo dva sata zabeleženo više od 20.000 munja, te se pretpostavlja da je avion u kojem se nalazio ministar spoljnih poslova tokom leta naišao na oblak i tako je došlo do nezgode.

Međutim, ovo nije prva krizna situacija sa avionom "Falkon" Vlade Srbije. Ova letalica je stara skro 40 godina i često je imala kvarove tokom putovanja. Između ostalog, 2018. godine Ivica Dačić je otkazao put u Beč zato jer se avion pokvario u poslednji čas, a kraejm maja ove godine, avion je tokom leta doživeo kvar i hitno je morao da sleti na aerodrom u Atini.

Šef srpske diplomatije kao da se ni malo ne plaši izazova i opasnih situacija, pa je nakon incidenta iznad Atine rekao:

- Ja kao da imam deset života. Čula se manja eksplozija, video se bljesak. Ali, ne može nam niko ništa -rekao je Dačić.

Strateški forum na Bledu

Foto: Tanjug/D. GOLL

Metju Palmer

Dačić se uputio na Bled gde će Srbiiju predstavljati na tradicionalnom strateškom forumu, koji je počeo danas, a ove godine je posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku. Tema 14. strateškog foruma je "(Re)sources of (in)stability".

Republika Srbija je tradicionalni učesnik ovog skupa i predviđeno je da prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bude jedan od govornika na panelu pod nazivom "Western Balkans – Europeisation, Democratisation, Shared Responsibility".

Na marginama Bledskog strateškog foruma šef srpske diplomatije sastaće se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i novoimenovanim specijalnim predstavnikom za Balkan Metju Palmerom.

Dačić je leteo avionom "Falkon" na Bled, kada je iznad Ljubljane grom udario u letelicu, oko 22 časa i 50 minuta.

Udar munje izazvao je veliku paniku, ali na sreću, u ovom incidentu nije bilo težih posledica, pošto je pilot sleteo na aerodrom u Sloveniji. Dačić je nastavio put Bleda, gde učestvuje na Strateškom forumu.

- Čula se manja eksplozija, video se bljesak. Ali, ne može nam niko ništa - rekao je Dačić.