OEBS: Spremni smo da pošaljemo tim pred izbore


IZVOR: Tanjug - 31.07.2019 | 22:32


Čim budu dobili zvaničan poziv od Vlade Srbije da nadgledaju proces parlamentarnih izbora koji se očekuju na proleće sledeće godine, OEBS Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) temeljno će proceniti predizborno okruženje i pripreme za predstojeće glasanje, a nakon toga će preporučiti da li su i kakve aktivnosti njihovih eksperata u Srbiji potrebne.

Foto: Tanjug/J. PAP

Foto: Ilustracija

Ovo je za "Novosti" rečeno u ODIHR, čija portparolka Katja Andruš napominje za taj list da oni poziv da posmatraju izbore uglavnom dobijaju tri, četiri meseca pre termina održavanja.

- Tako da ne očekujemo da će srpske vlasti kontaktirati sa nama još izvesno vreme. Kada procenimo da li su i kakve izborne aktivnosti u Srbiji potrebne, poslaćemo zahtev preostalim članicama OEBS-a da delegiraju posmatrače - kaže ona.

U narednim mesecima trebalo bi da bude poznato koliko će članova posmatračke misije ODIHR uputiti u Srbiju kao i koliko će ih biti raspoređeno na samim biračkim mestima, a koliko u Republičkoj izbornoj komisiji.

Iz ODIHR napominju da je posmatranje izbora kljucna oblast njihovog rada.

Njivovi posmatrači nadgledali su 13 predsednickih i parlamentarnih izbora u Srbiji od 1997. godine. Na predsednicke izbore 2017 poslali su šest stručnjaka iz šest zemalja OEBS.

Tokom glasanja za parlament 2016 monitoring misija ODIHR imala je 10 stručnjaka sa sedištem u Beogradu i 12 dugoročnih posmatraca