Vučić: Tražićemo da osuđeni Srbi u Hagu kaznu služe u Srbiji


IZVOR: Tanjug - 05.09.2017 | 09:35


"Teža su bila vremena mojih prethodnika", rekao je predsednik Aleksandar Vučić komentarisući činjenicu da je on jedini političar koji nije izručio nijednog državljanina Srbije Haškom tribunalu.

Foto: Tanjug

Želi haške optuženike u Srbiji: Aleksandar Vučić

- Njihova vremena su bila teža, meni je bila značajno lakša situacija, nego mojim prethodnicima -  primetio je sinoć Vucić gostujući na Hepi televiziji.

Upitan kako komentariše kasnije ponašanje Tribunala, koji je najpre vratio Šeselja u zemlju uoči izbora, a zatim tražio da ga Srbija vrati u Hag, da bi nakon toga tražio izručenje troje radikala, Vučić je rekao da je očigledno bilo da su lidera radikala vratili uoči izbora da bi destabilizovali Srbiju.

 - Vratili su Šeselja očekujući da pozicija SNS bude oslabljena, a da Srbija bude lutka na povocu s kojom bi mogli da rade šta hoće. To su sigurno imali na umu kad su ga vratili. Kad se to nije desilo rekli su - sad ga vratite nazad. Pa, smo mi rekli - čekajte ljudi, ovo je ozbiljna država i ne možete tako. A onda su tražili troje radikala, dodao je, s obrazloženjem da su vršili pritiske u postupku koji je bio završen, a Šeselj oslobođen - kaže predsednik.

Dodao je i da će Srbija tražiti da svi Srbi koji su osuđeni u Hagu kaznu izdržavaju u Srbiji.

- Vidim da ima problema, a mi ćemo da preuzmemo njihov smeštaj, oni će i ovde biti zatvoreni, samo da dođu u zemlju, mi preuzimamo troškove, što vi da ih plaćate, to ćemo mi, mi ćemo plaćati njihovu neslobodu. Šta god bili naša je obaveza da brinemo o njima, pa i o Mladiću, zato smo i poslali garancije kao i za svakog drugog državljanina Srbije - rekao je Vučić.