Vučić se odazvao pozivu Patrijarha Irineja: Govoriću na Saboru


IZVOR: Tanjug, Republika - 12.05.2019 | 11:53


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan što će imati priliku da sutra prisustvuje Saboru SPC na kojem će govoriti o Kosovu i Metohiji, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić

Vučić je novinarima u Skoplju na pitanje o očekivanjima od Sabora, imajući u vidu da pisanje medija da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

- Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije - rekao je on srpskim novinarima nakon što je prisustvovao inauguraciji Steve Pendarovskog za predsednika Severne Makedonije. Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Predsednik je kazao da nijedna vlast u Srbiji nije uložila u naše svetinje ni blizu kao sadašnja i naglasio da završetak Hrama Svetog Save predstavlja investiciju od nacionalnog značaja koja je važna ne samo za crkvu nego za celu zemlju.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

- Mogu da kažem koliko je vladika sa oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Ðilasovim čaušima, pa to nisu javili medijima - rekao je predsednik na pitanje kako mediji znaju i ko im je javio da se vladike protive njegovom učešću na Saboru.

Na konstataciju novinara da se u prošlosti tvrdilo da država mora da se konsultuje sa crkvom oko najvažnijih pitanja, a da se danas tvrdi suprotno, Vučić je kazao da deo opozicije govori i radi sve suprotno od onoga što su radili dok su bili na vlasti.

- Šta god da uradite, to im ne valja. Dok su bili na vlasti, pričali su da treba da se izgradi fontana na Slaviji i skloni spomenik Dmitriju Tucoviću, a kada je to urađeno rekli su - šta će nam fontana? Šta da kažete na to - zaključio je Vučić.