(FOTO/VIDEO) Nove fotografije monstruoznog NATO zločina: Zlikovci hteli da sakriju da su Niš gađali kasetnim bombama, ali ih ove slike demantuju


IZVOR: Republika - 07.05.2019 | 21:25


Monstruozni NATO savez bombarodvao je pre tačno 20 godina kasetnim bombama područje Niša, kad je stradalo 16 civila, dok je u napadu oštećeno 120 stambenih objekata i uništeno 47 vozila. O tome na svom Fejsbuk profilu svedoči Srbin Neven Đenadija, politikolog iz Republike Srpske, koji je fotografije koje svedoče o NATO zločinu skinuo sa servera starog sajta američkog ministarstva odbrane.

Foto: facebook.com/Neven Djenadija

Pripadnici NATO utovaraju kasetnu bombu

- Prema zvaničnim NATO izvještajima poslije napada, kao cilj je prikazan aerodrom u Nišu, ali nisu prikazali da su kasetne bombe izbacili u rasponou od 3 pa do 7 kilometara od aerodroma u sam centar grada. Na prvoj fotografiji koja datira od 7.5.1999. vidi se kako dva pripadnika NATO snaga utovarjau kasetnu bombu na avion A-10 u bazi Špengdalem u Njemačkoj koja je možda već tog dana završila negde u Srbiji - napisao je on na svom Fejsbuk prilažući uz to fotografije.

Pored kasetnih bombi, dadao je, ovaj avion koristi municiju sa osiromašenim uranijumom o čemu sam već pisao.

 

 

- I sutradan, 8. maja i narednih dana nastavljeni su napadi na Niš - opet bombe i rakete, nova rušenja i nove žrtve. Desetak građana je povrijeđeno kraj mosta preko Nišave, neposredno uz zgradu tadašnjeg Grčkog konzulata. Most je pogođen sa dve rakete i srušen. Na pres konferenciji koju je imao NATO tog 8.5.1999. prikazali su samo šire područje aerodroma kao cilj prethodnog dana - naveo je on.

O tome kakav je tretman kasetnih bombi od strane međunarodnog prava i kako se kategorišu kao izrazito štetne posebno poslije bombardovanja pisalo se na dugo i na široko. U fotografijama koje sam poskidao sa sajta ministarstva odbrane SAD jasno se vidi korišćenje kasentih bombi, ne samo kod američkih, već i kod holandskih aviona koji su i izbacili bombe na Niš 7.5.1999. 2014. nakon čišćenja jedne lokacije u Nišu od zaostalih kasenith bombi, direktor centra za razminiranje rekao je da na teritoriji Niša ima još oko 600.000 kvadrata sumnjive površine i 300.000 kvadrata koja je proglašena rizičnom.