Nije vreme za pomirenje: Samo trećina građana bi prihvatila izvinjenje NATO


IZVOR: Tanjug - 18.03.2019 | 22:04


Nešto manje od polovine građana, njih 46 odsto, smatra da ni posle 20 godina od bombardovanja još nije došlo vreme za pomirenje sa NATO-om, pokazalo je istraživanje javnogg mnjenja obavljeno za Insitut za evropske poslove.

Foto: youtube.com/Eternal Belgrade

Foto: Ilustracija

Samo trećina građana prihvatila bi izvinjenje zbog NATO bombardovanja, dok ostale dve trećine ne bi, izjavio je večeras direktor Instituta Naim Beširi u uvodu debate "20 godina od NATO intervencije, da li je vreme za pomirenje".

U debati su učestvovali poslanik Dragan Šormaz, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, sociolog Vesna Pešić i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

- Saradnja Srbije i zapadne vojne alijanse za građane Srbije zaslužuje nešto veću ocenu od dvojke, rekao je Beširi i dodao da na ocenu nije uticala ni činjenica da većina od 52 miliona evra donacije Ministarstvu odbrane dolazi od zemlja članica NATO.

Istraživanje čije je rezultate Institut dobio danas pokazuje i da 31 odsto građana podržava saradnju.

Članstvo podržava svega 10 osto građana, dok se 79 odsto protivi toj ideji, naveo je Beširi i dodao da je istraživanje pokazalo da 45 odsto građana smatra da je za tih 78 dana, "koji su bili skoro najcrnji dani u skorašnjoj istoriji", ubijeno između 2.000 i 5.000 ljudi.