Čanak zadovoljan: Konačno će se u parlamentu govoriti o Vojvodini


IZVOR: Tanjug - 18.03.2019 | 17:06


"Rezolucija o Vojvodini i zakon o finansiranju Vojvodine prvi su dokumenti koji se isključivo tiču Vojvodine od početka dvehiljaditih", izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

Foto: Tanjug

Nenad Čanak

On je danas govoreći o predlogu zakona o finansiranju APV, o kojem će poslanici Skupštine Srbije raspravljati 20. marta, primetio i da je to i prvi predlog zakona koji je podnela opozicija, odnosno poslanici LSV, a koji je aktuelna vlast prihvatila.

Čanak je podsetio da je dvehiljaditih na dnevnom redu Narodne skupštine bio takozvani Omnibus zakon, "kojim su uklonjeni neki od zakona koji su protivustavno ograničavali autonomiju Vojvodine po Ustavu iz 1990.".

- Uprkos tome što su svi ti zakoni doneti tankom većinom, od tada više nikada pitanje Vojvodine nije ni pomenuto - rekao je Čanak.

 

 

Kako je naveo, pitanje Vojvodine nije problem, jer ono ne može da izazove tektonske potrese, ali dodaje da to ne znači da ne treba da se čuje kakve probleme ima dva miliona građana Vojvodine, koji se, kako kaze, suočavaju s nizom nedaća, a koje proističu od potpuno nekontrolisanog centralizma, potpuno nekontrolisanog načina funkcionisanja države i beogradizacije.

Lider LSV kaže da, ako problem Vojvodine budu tako shvaćeni, onda će biti jasno da su problemi Vojvodine, "a to su njeno permanentno zaostajanje, iseljavanje stanovništva, ekonomsko propadanje, ekološke katastrofe na njenoj teritoriji", ono o čemu se mora javno govoriti.