Brisel pasivan: SAD preuzimaju glavnu reč oko KiM


IZVOR: Tanjug - 05.03.2019 | 23:32


Diplomatska ofanziva Vašingtona na Prištinu, gde se poslednjih nedelja smenjuju američki emisari sa oštrim porukama upućenim liderima kosovskih Albanaca, očigledno ima cilj da SAD nadomeste sve pasivniji Brisel u posredničkoj ulozi prilikom rešavanja pitanja KiM, pišu današnje "Večernje novosti".

Foto: Tanjug/AP/montaža

Moraće da popuste: Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj

List navodi da njegovi neimovani sagovornici tako ocenjuju pojačano angažovanje američkih zvaničnika "na terenu", ali i imenovanje Filipa Rikera za pomoćnika državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju.

Riker, iskusni diplomata koji odlično poznaje prilike na Balkanu i važi za "čoveka koji završava poslove", pozvao je Prištinu da ukine takse na srpsku robu, a Beograd da prekine lobiranje za povlačenje nezavisnosti Kosova i za sprečavanje njegovog prijema u međunarodne organizacije, podseća se u tekstu.

"Novosti" ukazuju da u Beograd i Prištinu krajem nedelje dolazi američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejli da bi, kako je najavljeno iz Stejt departmenta, razgovarao o "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa".


Odmah za njim stižu i dva glavna savetnika za spoljnu politiku nemačke kancelarke Angele Merkel - Matija leutenberg i Jan Heker.