(VIDEO) Aleksandar Šešelj žestoko isprovocirao delegate u Savetu Evrope


IZVOR: Republika/agencije - 24.01.2019 | 12:50


Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj apelovao je danas na Savet Evrope da pozove na smirivanje situacije između Rusije i Ukrajine po pitanju Krima.

Foto: youtube.com/ Radikali u Skupštini

Aleksandar Šešelj

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj apelovao je danas na Savet Evrope da pozove na smirivanje situacije između Rusije i Ukrajine po pitanju Krima i ocenio da su to poluostrvo i luka Sevastopolj delovi Rusije, što treba da bude jasno svima.

- Svaka zemlja ima pravo da zaštiti svoje teritorijalne vode i da reaguje na ugrozavanje svoje teritorije. Provokacija u Kerčkom prolazu je samo deo predizborne kampanje za predsednika Ukrajine. To je jedan pogranični incident. I zbog toga je uvedeno ratno stanje u Ukrajini. A ratno stanje nije uvedeno kada je počeo ustanak u Donbasu. To pokazuje da je ovo kampanja. I ova rezolucija, koju ćete danas doneti, deo je te kampanje - rekao je Šešelj četvrtog dana zasedanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope. 


Šešelj je podsetio da su u martu 2014. građani Krima i Sevastopolja na referendumu glasali da se, kako je rekao, "posle 60 godina vrate u otadžbinu".

- Odluka je doneta na demokratskom referendumu, na kojem je izlaznost bila 83 odsto i narod Krima je glasao slobodno. Od 2014. godine Krim je postao neotuđivi deo Rusije. Referendum na Krimu je bio praznik demokratije, o čemu Evropa može samo da sanja. Na izborima za Evropski parlament izlaznost je bila 40 odsto, što je dva puta manje nego na Krimu. I predsednik Rusije Vladimir Putin ima najveći legitimitet u Evropi. Za njega je glasalo 75 odsto građana, a izlaznost je bila 70 odsto - naveo je poslanik SRS.