JOKSIMOVIĆEVA: Nećemo dobiti odštetu od Prištine, ali ćemo pokrenuti sve da zaštitimo svoje interese!


IZVOR: Tanjug - 29.11.2018 | 19:13


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras da ne možemo da dobijemo nikakvu odštetu zbog mera Prištine, zbog čega su ih, upravo, prištinske vlasti i uvele, ali da će Srbija sve ostale mehanizme koji su joj na raspolaganju pokrenuti kako bi zaštitila svoje interese.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Jadranka Joksimović

Joksimović je, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, rekla da Priština, kao entitet samoproklamovane državnosti, nije članica brojnih međunarodnih organizacija i merama poručuje Srbiji, ali i EU, da želi da oni reše probleme u ime tzv. Kosova i vrši pritisak i na Uniju.

- To je, između ostalog, jedan od političkih motiva za ovu potpuno neekonomsku i politički motivisanu meru, koja je usmerena protiv interesa Srbije, ali i BiH, a pre svega protiv interesa građana na KiM. Najviše Srba, ali i Roma, Goranaca, Albanca, koji su taoci režima i politike koja se odmetnula od evropskih vrednosti - rekla je ministarka. 

Podsetila je da je Beograd pokrenuo proces diskusije o problemu unutar CEFTE, koja nema način da preduzme direktne mere protiv neke od partnera, i da će se ići na arbitražu, ukoliko se problem ne reši u predviđenom roku.

Joksimović je ukazala da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), ključni dokument koji je prekršen antievropskim merama Prištine.

- Kada Albanci spaljuju srpsku robu, oni spaljuju evrospke vrednosti slobodne trgovine - podvukla je.

Kako je rekla, Priština je 2015. godine potpisala S SP sa EU i to je njihov domet mogućeg ugovornog odnosa sa Unijom, s obzirom da pet država članica nije priznalo Kosovo. 

- Mi ćemo na aktivan, diplomatski način pokrenuti to pitanje, nadamo se uz podršku zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo i koje će biti otvorene da podrže ne samo regionalnu saradnju, već i temeljne evropske vrednosti - rekla je Joksimović.

Dodala je da je Srbija delovala u tri pravca, ali ne i unilateralno, već kao odgovorna država, koja doprinosi poretku mira i bezbednosti.