RUSKA AGENCIJA PRENELA INTERVJU SRPSKOG TELEGRAFA: Susret Vučića i Putina zacementiraće prijateljstvo!


IZVOR: M. R. I. - 20.11.2018 | 06:23


Ruska državna agencija TASS prenela je intervju koji je za Srpski telegraf ekskluzivno dao ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, uz ocenu da će susret dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u januaru zacementirati prijateljske odnose. Podsetimo, ruski šef diplomatije za naš list govorio je o Vučiću, Putinu, Republici Srpskoj i borbi za Kosovo, navodeći da od Rusa Srbi nemaju iskrenijeg saveznika.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

- Naš stav po pitanju Kosova je dobro poznat. Oslanjamo se na međunarodno pravo - pre svega na rezoluciju 1244 Saveta Bezbednosti UN. Uvek pružamo srpskim prijateljima svestranu podršku u naporima usmerenim na odbranu zakonitih interesa Srbije, kako u okviru bilateralnih odnosa, tako i u međunarodnim organizacijama. Ako Beograd bude smatrao da je neka varijanta rešenja prihvatljiva za Srbiju, bićemo spremni da je razmotrimo na konstruktivan način. Nije prikladno da sada spekulišemo o mogućem sadržaju ovih ili onih varijanti - objasnio je Lavrov.

Odnosi između dve države dostigli su novi nivo strateškog partnerstva, i to je utvrđeno u deklaraciji, Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je rusko-srpski dijalog na najvišem nivou redovan.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

- Odnosi između dve države dostigli su novi nivo strateškog partnerstva, i to je utvrđeno u deklaraciji, koju su potpisali predsednici Rusije i Srbije u maju 2013. godine u Sočiju. Naše narode, koji su zaista bratski, spajaju zajednički kulturni i duhovni koreni, iskrena osećanja prijateljstva i uzajamne simpatije. Poseban značaj ima bliskost sestrinskih pravoslavnih crkava, Ruske i Srpske - rekao je Lavrov, te dodao da napreduje i trgovinsko-ekonomska saradnja, a da je Kremlj zadovoljan i tokom izgradnje "Turskog toka", gde se razmatraju različite mogućnosti da nastavak gasovoda prođe po evropskoj teritoriji, uključujući rutu Bugarska-Srbija-Mađarska, sve do centra distribucije gasa u austrijskom Baumgartenu.