ŠIRIĆEMO MOSTOVE SARADNJE I BITI PRIMER DOBRE KOMUNIKACIJE! Poslanici za naš trobroj "rešetali" Anu Brnabić


IZVOR: Katarina BLAGOVIĆ - 30.04.2024 | 01:30


Nadam da nam nije potreban nikakav zakon da bismo se u parlamentu ponašali pristojno

Foto: Nebojša Mandić/Nemanja Pancic, Tanjug/Nemanja Jovanović/Strahinja Acimovic, Amir Hamzagic
ŠIRIĆEMO MOSTOVE SARADNJE I BITI PRIMER DOBRE KOMUNIKACIJE! Poslanici za naš trobroj "rešetali" Anu Brnabić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odgovarala je za praznični broj Srpskog telegrafa na pitanja koja su joj postavljali narodni poslanici s liste SNS. Kako je istakla, radiće na jačanju parlamentarne diplomatije, a razgovor koji je uspostavljen između vlasti i opozicije u parlamentu ocenila je kao zajednički uspeh svih poslanika. Čast joj je, dodaje, da radi za svoju zemlju sa ma koje funkcije.

 

Marina Raguš

n S obzirom na to da ste najavili da će vam parlamentarna diplomatija biti jedan od prioriteta, a do sada ste pokazali zaista respektabilne diplomatske veštine, možete li nam nagovestiti makar deo plana i aktivnosti u ovoj vrlo važnoj oblasti?


- Mislim da u domenu parlamentarne diplomatije naša zemlja ima ogroman prostor za napredak. Prisustvovala sam zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi u martu i lično se uverila koliko se novih mostova saradnje može izgraditi u godinama koje dolaze. Želim da jačamo našu parlamentarnu diplomatiju u svim krajevima sveta, tako da planiram mnogo putovanja za poslaničke grupe prijateljstva. Isto tako želim da se pokažemo kao dobri domaćini mnogim delegacijama parlamenata iz čitavog sveta.

 

Nebojša Bakarec

n Kako komentarišete moju ocenu da ste upravo vi uspeli za kratko vreme uzdignete funkciju predsednika Skupštine na veoma visok nivo i da opet potvrdite stav predsednika Vučića o tome koliko ste vredan ljudski resurs za državu Srbiju?


- Lepo je čuti ovakve reči od poslanika, zaista. Međutim, ne bih previše zasluga pripisivala sebi lično. Razgovor koji smo uspostavili između vlasti i opozicije u parlamentu je zajednički uspeh svih poslanika i ja to nikako ne bih mogla bez njih. Nastavljamo dalje da uzdižemo zajedno naš parlament i nadam se da je ovo samo početak. Trudiću se i u budućnosti da opravdam poverenje Aleksandra Vučića.

 

Dejan Bulatović

n Da li možete izneti stav o zaštićenim prirodnim područjima u Srbiji i da li biste prihvatili takmičenje u Parku prirode Mali Bosut u kuvanju fiša ili u takmičarskom ribolovu?


- Mislim da su zaštićena prirodna područja u našoj zemlji tema od izuzetnog značaja. Dok sam bila predsednica Vlade, procenat teritorije zaštićenih područja povećan je sa 6,91 odsto na 9,21 odsto, a ukupan broj sa 465 na 489. Nadam se da ćemo zajedničkim radom u Skupštini uspeti dalje da unapređujemo naše zakonodavstvo i u ovoj oblasti. Što se tiče takmičenja, uvek spremna.


 

SANDRA BOŽIĆ
n Koja su vam bila očekivanja kada ste predloženi kao kandidat za predsednicu i da li su ona ispunjena sada, nakon izbora?


- Velika je čast raditi za svoju zemlju sa koje god funkcije. Rano je pričati da li su očekivanja ispunjena, malo je vremena proteklo, ali po tempu rada i dijalogu koji smo uspeli da uspostavimo, rekla bih da smo na pravom putu. Moram da istaknem da sam imala ogromnu podršku narodnih poslanika, pogotovo sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", na čemu im i ovim putem od srca zahvaljujem.

 

MILENKO JOVANOV


n Da li ostavljate mogućnost da tokom mandata usvojimo izmene zakona i poslovnika u pravcu obaveznog psihijatrijskog pregleda za buduće poslanike, odnosno obaveznog proveravanja eventualne alkoholisanosti poslanika tokom sednice?


- Ja se nadam da nam nije potreban nikakav zakon da bismo se u parlamentu ponašali pristojno, onako kako dolikuje ovoj instituciji. Želim da sa ovog mesta pošaljemo primer svima, a pogotovo mladima, kako se komunicira, kako se sa uvažavanjem obraća sagovorniku, iako su nam stavovi različiti. Apelujem na sve narodne poslanike da nam rečnik bude pristojan i da cenimo i poštujemo jedni druge u najvećoj mogućoj meri.

BONUS VIDEO