NEKAD UZORAN I HRABAR VOJNIK, DANAS POLITIČAR OD INTEGRITETA KOME JE SRPSTVO IZNAD SVEGA! Malo ko zna da je sam zarobio PET HRVATA! Prepoznajete li čoveka na slici!?


IZVOR: Republika - 30.03.2024 | 16:31


Bilo bi zanimljivo čuti ovu priču i od Andrije, više informacija o zarobljavanju Hrvata i kako je ova priča gurnuta u zapećak, istakao je kapetan Pejić.

Foto: Privatna arhiva
NEKAD UZORAN I HRABAR VOJNIK, DANAS POLITIČAR OD INTEGRITETA KOME JE SRPSTVO IZNAD SVEGA! Malo ko zna da je sam zarobio PET HRVATA! Prepoznajete li čoveka na slici!?

Malo je poznata činjenica da je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kao komandir Lake samohodne artiljerijske baterije koja je bila u sastavu 5. motorizovane brigade VJ zarobio petoricu Hrvata koji su bili pripadnici najelitnije jedinice Franja Tuđmana "1. hrvatskog gardijskog zdrug-a" (HGZ).

Na ovo je podsetio kapetan Lazar Pejić i uz reči "Mandiću, živeo sokole", objasnio:

- Ante Šaškor kao komandant (HGZ-a) dobio je naređenje da se mala grupa diverzanata ubaci u region delovanja VJ sa ciljem miniranja i uništavanja artiljerijskih baterija. Hrvatski specijalci nisu računali na jednu stvar, da će tu biti sadašnji predsednik skupštine i lider Srba iz Crne Gore, Andrija Mandić.

Foto: Privatna arhiva

Andrija Mandić u vojsci

 

- Bilo bi zanimljivo čuti ovu priču i od Andrije, više informacija o zarobljavanju Hrvata i kako je ova priča gurnuta u zapećak.  Jedan od retkih političara koji je bio na braniku svoje države i naroda dok su se pojedini skrivali u svojim domovima.  Mandiću, živeo sokole!

Andrija Mandić je danas predsednik Skupštine Crne Gore i tamošnji lider Srba. Osnovnu i srednju školu završio je u Podgorici. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici.

Mandić je, pre političkog angažmana, bio direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala, a organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori.

Mandić je jedan od osnivača Srpske narodne stranke (SNS) a od 2003. do 2009. godine bio je predsednik SNS-a.

U Vladi nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije obavljao je funkciju zamenika ministra za privredu.

Bio je na čelu koalicije “Srpska lista” i njen predsednički kandidat na izborima 2008. godine.

Ujedinjenjem nekadašnje Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke Momira Bulatovića, 24. januara 2009. godine, osnovana je Nova srpska demokratija.

Andrija Mandić je od tada na čelu te političke organizacije koja je bila najjača opoziciona stranka u Crnoj Gori.

Bio je osnivač i član predsedništva Demokratskog fronta (DF).

Mandić je bio nosilac liste “DF – Mi ili on” na parlamentarnim izborima 2016. godine, kao i predsednički kandidat na izborima ove godine.

Bonus video