ESKOBAR SE OGLASIO: Nisam uspeo da ubedim Kurtija...


IZVOR: Republika/A.G. - 15.03.2024 | 17:05


Naglašavajući frustracije koje su doživljene ne samo u Vašingtonu već i u Briselu, Rimu, Berlinu i Parizu, Eskobar je istakao izazove koje predstavljaju politike vlade Pokreta Samoopredeljenje.

Foto: Printskrin/Youtube/24 sata Vesti
ESKOBAR SE OGLASIO: Nisam uspeo da ubedim Kurtija...

Tokom nedavne posete lažnoj državi Kosovo, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izrazio je neuspešne pokušaje da ubedi premijera Kosova, Aljbina Kurtija, da adresira zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom korišćenja srpskog dinara u ovom delu srpske teritorije.

Eskobar je istakao svoj predlog za privremenu obustavu odluke dok se dugoročno rešenje ne postigne u saradnji sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama i kosovskom vladom. Međutim, on je žalio što nije uspeo da obezbedi Kurtijevu posvećenost ovom kursu akcije, prenose Vijesti.me.

Kurtijev odgovor i nade za brzo rešenje

Eskobar je otkrio da je Kurtijev najnoviji odgovor naglasio nezavisnost odluke Centralne banke i njegovu nesklonost da se umeša, uprkos poremećajima koje je izazvao određenim građanima Kosova. Eskobar je izrazio svoje nade za brzo rešenje kako bi se omogućili novčani transferi u evrima za pogođene pojedince, sa predstojećim sastankom glavnih pregovarača iz Beograda i Prištine u Briselu.

Analiza odluke Centralne banke i izazovi koji su se pojavili

Eskobar je doveo u pitanje koordinaciju odluke Centralne banke, ističući negativan uticaj na ekonomiju Kosova i teškoće koje je izazvala građanima. On je osporio ideju da je odluka bila motivisana željom da se kazne Srbi, pripisujući je umesto toga potencijalnom propustu i nedostatku iskustva u upravljanju unutar vlade Pokreta Samoopredeljenje.

Naglašavajući frustracije koje su doživljene ne samo u Vašingtonu već i u Briselu, Rimu, Berlinu i Parizu, Eskobar je istakao izazove koje predstavljaju politike vlade Pokreta Samoopredeljenje. On je naglasio važnost komunikacije i nastojanja sa američke strane da unaprede odnos sa Kosovom.

Očuvanje zajedničkih vrednosti i ljudskih prava

Eskobar je istakao značaj zajedničkih vrednosti, posebno posvećenost ljudskim pravima, u odnosu između Sjedinjenih Država i Kosova. On je istakao uticaj tretmana manjina na bilateralne odnose, pozivajući premijera i njegovu vladu da razmotre implikacije svojih akcija.

Eskobar je ponovio trajno prijateljstvo između Sjedinjenih Država i lažne države Kosovo, ističući potrebu za konstruktivnim dijalogom i zajedničkom posvećenošću zajedničkim vrednostima i ljudskim pravima.

BONUS VIDEO