Posle sastanka sa ministrom Vesićem pronađeno rešenje za meštane Čortanovaca i Beške!


IZVOR: Republika - 04.03.2024 | 21:37


Gak je rekao da je na sastanku sa ministrom Vesićem dogovoreno i da se u najkraćem roku izgradi put dužine oko 1.400 metara koji bi značajno skratio trasu svih meštana Čortanovaca iz samoga sela do železničke stanice.

Foto: Opština Inđija
Posle sastanka sa ministrom Vesićem pronađeno rešenje za meštane Čortanovaca i Beške!

U dogovoru sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem pronađeno je prelazno rešenje kako bi meštani mesnih zajednica Čortanovci i Beška mogli nesmetano da stižu do železničke stanice koja je postavljena između ta dva mesta jer su izgradnjom brze pruge Beograd-Novi Sad, a usled nedostatka tehničkih i prostornih mogućnosti za proširenje staničnih kapaciteta, ukinute železničke stanice koje su se nalazile u tim mestima.

Meštanima Čortanovaca i Beške omogućeno je osam novih polazaka minibusa koji isključivo saobraćaja na relaciji Čortanovci-železnička stanica i Beška-železnička stanica, izjavio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak koji se zahvalio ministru Vesiću na tome što je izašao u susret građanima Čortanovaca i Beške.

- Jutros sam u Vladi Srbije imao veoma konstruktivan sastanak sa ministrom Vesićem kojem sam zahvalan na tome što je saslušao potrebe građana Čortanovaca i Beške i neka prelazna rešenja smo uspeli da pronađemo - rekao je Gak nakon sastanka sa meštanima.

Naveo je da je u dopisu resornog ministarstva od 20. februara obrazloženo da u Čortanovcima nije bilo tehničkih niti prostornih mogućnosti da se stanični kapaciteti prošire i umesto dosadašnja dva koloseka koji su prolazni za saobraćaj vozova izrade još dva koloseka koji bi služili kao zaustavni. Takođe, dodao je, blizina tunela i vijadukta u Čortanovcima, kao i reljef terena na kojem se nalazi nekadašnja železnička stanica ne omogućavaju bilo kakvo proširenje i dogradnju staničnih kapaciteta.

- To je bilo jasno definisano i prilikom projektovanja ovog dela brze pruge i zato su i urađena ovakva projektno-tehnička rešenja u Čortanovcima. To bilo nedvosmisleno rečeno, ali i opet ćemo i mi kao opština, a to će učiniti i prestavnici mesnih zajednica Čortanovci i Beška, još jednom tražiti dodatno tumačenje da li to podrazumeva i zaustavljanje od dva i po ili tri minuta ili se odnosi samo na stanicu - rekao je Gak.

Foto: Opština Inđija

Vladimir Gak

Naveo je da se uvodi osam novih polazaka minibusa koji isključivo saobraća na relaciji Čortanovci-železnička stanica i Beška-železnička stanica. Gak je rekao da je na sastanku sa ministrom Vesićem dogovoreno i da se u najkraćem roku izgradi put dužine oko 1.400 metara koji bi značajno skratio trasu svih meštana Čortanovaca iz samoga sela do železničke stanice.

- To je ono za šta imamo obećanje da će veoma brzo biti urađeno, u šta nemamo razloga da sumnjamo. Radimo dalje, radimo stvari ozbiljno, ali ovo su stvari koje nisu jednostavne za rešavanje - rekao je Gak.

Predsednik Mesne zajednice Čortanovci Mirko Mijatović rekao je da su u ovom trenutku zadovoljni rešenjem koje je, kako kaže, relativno brzo nađeno.

- Još jednom ćemo mi kao mesna zajednica, a imamo obećanje i sigurni smo da će to biti odrađeno i od strane predsednika opštine Inđija, uputiti dopis ministarstvu da probamo, ako je ikako izvodljivo da dobijemo to stajalište. Znači ne stanicu kao stanicu, već stajalište sa zadržavanjem od dva i po, tri minuta - rekao je Mijatović.

Predsednik Mesne zajednice Beška Novica Temunović je izrazio zadovoljstvo što će biti poboljšan prevoz do železničke stanice.

- To je 16, 17 polazaka što mislim da je stvarno dovoljno. Nadamo se da će u budućnosti možda biti uvedeno i neko stajalište, ali ovo je pravo rešenje i jedino koje za sada možemo naći - rekao je Temunović.

BONUS VIDEO