KURTI ČISTI KOSOVO DO POSLEDNJEG SRBINA! Pohapšeno medicinsko osoblje koje je LEČILO Srbe


IZVOR: Katarina BLAGOVIĆ - 01.02.2024 | 21:48


Posle najave da će dinar biti zabranjen u južnoj srpskoj pokrajini, kosovska policija zatvorila jedinu srpsku ambulantu u Prištini.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia
KURTI ČISTI KOSOVO DO POSLEDNJEG SRBINA! Pohapšeno medicinsko osoblje koje je LEČILO Srbe

Poslednji potezi Prištine jasan su dokaz da režim Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, ubrzano radi na proterivanju Srba s Kosova - posle najave da će dinar biti zabranjen na KiM, kosovska policija upala je u jedinu srpsku ambulantu u Prištini, zatvorila je privremeno, a medicinske radnike privela u policijsku stanicu.

Ministarstvo zdravlja Kosova privremeno je obustavilo rad ambulante u Prištini, a kako su saopštili iz tamošnjeg tužilaštva, to je zato što se u ovoj ustanovi navodno nude ilegalne medicinske usluge. Osoblje ove ambulante je provelo u policiji 10 sati.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja naveo je u saopštenju da pretreseni objekat pripada nevladinoj organizaciji Centar za mir i toleranciju Prištine, a da je policija obaveštena o navodnoj "sumnjivoj delatnosti" te NVO, koja se nalazi u aneksu policijske stanice.

Foto: Twitter/BBC

Dželjalj Svečlja

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da je pre 1999. u Prištini živelo oko 40.000 Srba, a danas ih je manje od 100 i da je i toj šačici sada uskraćena osnovna medicinska usluga. Starović je ukazao i na to da je stopa održivog povratka srpskih izbeglica i interno raseljenih lica u tzv. državi Kosovo manja od dva odsto i da je najniža od svih postkonfliktnih oblasti širom sveta.

- Štaviše, ono malo onih koji su se vratili nastanili su se u izolovanim seoskim enklavama, dok su svi veći gradovi na Kosovu zabranjene zone za Srbe - istakao je Starović.

Upad kosovske policije i odvođenje zdravstvenih radnika osudila je i Kancelarija Vlade za KiM i poručila da se na Kosovu pokazuje da zaštićeni nisu čak ni oni kojima se u čitavom civilizovanom svetu garantuje bezbednost i dignitet.

- Iako ova ambulanta radi gotovo 20 godina, sada na nju i zdravstvene radnike Priština ide dugim cevima u vidu novog zastrašivanja i progona Srba - ističu, kao i da malobrojni Srbi jesu očito trn u Kurtijevom oku jer ga podsećaju da srpski narod ne odustaje od svoje pokrajine.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je odluka administracije u Prištini o ukidanju dinara jedan od najtežih udaraca za Srbe.

- Priština želi da protera državu Srbiju i njeno prisustvo na KiM, da eliminiše sve institucije koje je moguće dovesti u vezu s našom državom i onemogući normalan život srpskom narodu - rekao je Drecun.

Dačić: Ovo je miniranje pregovora

Prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, Kurti odlukom da aktivira uredbu o ukidanju dinara na KiM minira dijalog i smišlja poteze koji bi dugoročno mogli da ometaju pregovarački proces.

- U tom pogledu nas sigurno ne iznenađuju ovakvi potezi zato što on stalno smišlja neke nove poteze koji bi dugoročno mogli da ometaju taj pregovarački proces. On ovde, u stvari, minira dalji dijalog zato što, ako vi stalno vučete takve poteze, onda se postavlja pitanje uopšte nekog plana koji neko ima i svrhe i kredibiliteta učesnika tog dijaloga - naveo je Dačić, kao i da ukidanje dinara na KiM otežava funkcionisanje svakodnevnog života Srbima.

Vučević: Atak na ekonomsku bezbednost Srba

Ministar odbrane i predsednik SNS Miloš Vučević poručio je da je pokušaj ukidanja dinara na KiM atak na ekonomsku bezbednost i na mogućnost da Srbi prežive, odnosno da žive na KiM i primaju svoje plate i penzije. Na pitanje kakva će biti reakcija Beograda Vučević je kazao da su diplomatske akcije Beograda počele od trenutka kad je saopštena namera o ukidanju dinara, a nekoliko dana kasnije usledio je i sastanak predsednika republike s ambasadorima, predstavnicima Kvinte i telefonski razgovori, a ti razgovori se nastavljaju.

- Ne preostaje nam ništa drugo, nego da se politički i diplomatski borimo za opstanak Srba na KiM, za očuvanje našeg naroda, uz održavanje mira i stabilnosti u državi i regionu - poručio je Vučević.

Vučić se danas obraća javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti u 13 časova iz Palate Srbija. Vučić je juče primio predsedavajućeg Vojnog komiteta EU generala Roberta Brigera, sa kojim je razgovarao o situaciji na KiM, a dan ranije imao je težak sastanak s ambasadorima Kvinte.

Vučić se juče sastao i s ambasadorom Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenkom, koga je obavestio o najnovijem jednostranom potezu Prištine.

- Obavestio sam ambasadora Bocan-Harčenka o najnovijem jednostranom potezu Prištine, jasno usmerenom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o mogućim posledicama ovog neodgovornog akta Kurtijevog režima - napisao je Vučić na Instagram nalogu "Buducnostsrbijeav", kao i da su razgovarali o biletaralnim odnosima i saradnji dve zemlje, ali i drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

- Ponovio sam zahvalnost Rusiji na podršci koju pruža poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije - dodao je Vučić.

BONUS VIDEO