URSULA FON DER LAJEN UPUTILA JASNU PORUKU BEOGRADU I PRIŠTINI UOČI BERLINSKOG PROCESA: Povratak dijalogu jedini put ka budućnosti


IZVOR: Republika - 16.10.2023 | 09:25


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala jedve strane da se vrate dijalogu, navodeći da je to jedini put ka budućnosti.

Foto: Tanjug/AP
URSULA FON DER LAJEN UPUTILA JASNU PORUKU BEOGRADU I PRIŠTINI UOČI BERLINSKOG PROCESA: Povratak dijalogu jedini put ka budućnosti

Ursula fon der Lajen je, na konferenciji sa premijerom Albanije Edijem Ramom, uoči Samita Berlinskog procesa koji će sutra biti održan u Tirani, istakla da Beograd i Priština moraju da se vrate za sto kako bi došlo do normalizacije odnosa.

- Ohridski sporazum, koji je postignut u februaru i martu, je osnova, temelj za pomirenje u dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU. Veoma je važno da se Kosovo i Srbija vrate za sto kako bi normalizovali svoje odnose. Pravo mesto za pomirenje je dijalog, jer je to pravi put za budućnost u kojoj će Kosovo i Srbija biti deo Evropske unije - poručila je Fon der Lajen.

U Tirani se danas održava samit Berlinskog procesa, koji će okupiti lidere Zapadnog Balkana i Evropske unije. To je prvi ovakav sastanak koji se održava van granica Evropske unije.

Srbiju će predstavljati predsednica Vlade Ana Brnabić, a očekuje se i dolazak premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

 

BONUS VIDEO