PALA ODLUKA VLADE SRBIJE! Celokupno područje Spomen parka ''Jajinci'' dato na upravu Muzeju žrtava genocida, premijerka Brnabić održala govor (FOTO)


IZVOR: Republika - 01.10.2023 | 18:39


Premijerka Ana Brnabić je to danas pomenula u svom govoru na stratištu rodoljuba u Beogradu.

Foto: Tanjug/AP
PALA ODLUKA VLADE SRBIJE! Celokupno područje Spomen parka ''Jajinci'' dato na upravu Muzeju žrtava genocida, premijerka Brnabić održala govor (FOTO)

Vlada Republike Srbije je donela odluku da celokupno područje Spomen–parka ''Jajinci'' dodeli na upravljanje Muzeju žrtava genocida.

Premijerka Ana Brnabić je to danas pomenula u svom govoru na stratištu rodoljuba u Beogradu. Ovo je deo govora kada to pominje: POGLEDAJ GALERIJU

Dragi sunarodnici i sugrađani,

Srbija, ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike, i njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

Srbija u ovo naše vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja utemeljenu u celovitom i objektivnom poznavanju prošlosti i odlučno usmerenu ka suprotstavljanju svakom obliku mržnje, nasilja, isključivosti i netolerancije.

Upravo stoga čitava naša država, a predsednik Republike i Vlada Srbije u posebnoj meri, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida - našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata.

Zato je Vlada Srbije donela odluku da se upravo Muzeju žrtava genocida, na staranje i upravljanje, dodeli celokupno područje Spomen-parka ''Jajinci''.

Ukoliko znamo da je Spomen–park ''Jajinci'' uspostavljen još daleke 1951., i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kojoj je meri ova i ovakva odluka Vlade dugo očekivana, potrebna i istorijska.

Time su konačno stvoreni osnovni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo ovde, u Jajincima.

BONUS VIDEO