PRIVEDEN BIVŠI KOMANDANT OVK RUSTEM MUSTAFA REMI! Prvi svedok koji se pojavio u procesu protiv Tačija, Krasnićija, Seljimija i Veseljija!


IZVOR: Republika - 12.09.2023 | 23:23


Rustem Mustafa Remi danas je priveden u bazu misije Euleks u Kosovo Polju, gde je saslušan.

Foto: Profimedia
PRIVEDEN BIVŠI KOMANDANT OVK RUSTEM MUSTAFA REMI! Prvi svedok koji se pojavio u procesu protiv Tačija, Krasnićija, Seljimija i Veseljija!

Bivši komandant OVK za Podujevsku oblast Rustem Mustafa, zvani Remi, večeras je priveden u bazu misije Euleks u Kosovo Polju, gde je saslušan, a nakon saslušanja pušten na slobodi, prenosi RTK.

On je godinama bio poslanik Demokratske partije Kosova, a priveden je po nalogu Specijalizovanog veća za ratne zločine.

Prvi je svedok koji se javno pojavio u procesu protiv vođa OVK - pre dva meseca je bio svedok u procesu protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija.

Foto: youtube.com/RadioEvropaLire

Priveden Rustem Mustafa Remi

Remi je bio i na listi ljudi koje su SAD 2001. godine označile kao osobu koja predstavlja "pretnju miru na zapadu Balkana i međunarodnim snagama u regionu".

Podsetmo, on je tokom rata na Kosovu bio komandant regionalne zone Lab i član takozvane Lapske grupe OVK. Dovodi se u vezu sa brojnim zločinima nad Srbima i Albancima.

U avgustu 2002. godine je uhapšen i izveden pred Okružni sud u Prištini u kojem su sudile međunarodne sudije UNMIK-a.

16. jula 2003. godine je osuđen sa još trojicom pripadnika OVK za ubistvo petoro kosovskih Albanaca na 17 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova preinačio presudu 2005. godine.

BONUS VIDEO