"LAŽ ZA LAŽ!" Burne reakcije na intervijuu koji je ZAPALIO REGION: Povraćanje! Prezirem ga! On je taj koji je srušio Tuđmana!


IZVOR: Republika - 31.07.2023 | 10:15


Kulminacija sukoba sa Rebićem, kaže, došla je kada je od Tuđmana zatražio da ga smeni sa mesta pomoćnika.

Foto: Profimedia
"LAŽ ZA LAŽ!" Burne reakcije na intervijuu koji je ZAPALIO REGION: Povraćanje! Prezirem ga! On je taj koji je srušio Tuđmana!

Rebić je u prvom intervjuu nakon 30 godina javno prozvao Matu Granića, Hrvoja Šarinića, Andriju Hebranga i Franju Gregurića da žele da svrgnu Tuđmana i preuzmu vlast.

- Lagati lagati. Povraćanje. prezirem ga. Kleveta, dezinformacije, konspirativne gluposti. Rušio je Tuđmana - samo je dio reakcija ljudi koje je prozvao bivši pomoćnik ministra odbrane, načelnik Uprave SIS-a i savetnik predsjednika Tuđmana Markica Rebić u velikom intervjuu za Nedjeljni Jutarnji .

- Ne čude me klevetničke tvrdnje Markice Rebića, s obzirom da smo uvijek bili na suprotnim političkim stranama. Od ranih 90-ih Rebić je bio žestoki protivnik predsednika Tuđmana i HDZ-a. Na prvim demokratskim izborima bio je sekretar Koalicije Narodnog sporazuma, na čijem je čelu bila Savka Dabčević Kučar . Nakon što je izgubio izbore, promijenio je kaput i ušao u HDZ, a uvijek je bio protiv Tuđmana i HDZ-a - tvrdi Andrija Hebrang, koji je bio Rebićev nadređeni u 1998. kao ministar odbrane.

Zvučna kancelarija

"Laž za laž", tvrdi Ivan Zvonimir Čičak , bivši predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, u čije su prostorije pripadnici SIS-a provalili u okviru operacije Kameleon 1998. godine. Rebić tvrdi zbog dojave koju HHO istražuje. ratne zločine Hrvatske vojske i zbog izveštaja da je Čičak na sastanku sa Džordžom Sorošem prihvatio da HHO radi na destabilizaciji vlade.

- Vrata im je otvorio Franjo Toth i još jedna osoba koja je radila za nas. Nisu ušli u naše prostorije zbog mene, već su lovili ruskog špijuna koji je bio u HHO. To je rekao bivši šef SIS-a Žarko Peša. mi je rekao "Sorošem sam se sretao sto puta, ali nikad o tome nisam pisao izveštaje. Sve su to zavereničke gluposti Markice Rebića" - ističe Ivan Zvonimir Čičak.

Na pitanje da li je o tome ikada razgovarao sa Rebićem, on je odgovorio: Nikad u životu, jer ga prezirem. Prema njegovim rečima, potpuno su sulude Rebićeve tvrdnje da su Gregurić, Hebrang i Granić rušili Tuđmana.

- To je hromo i bolesno, a tvrditi da je Mate Granić nekakav zaverenik je suludo. Oni su cenili Tuđmana - tvrdi Čičak.

Andrija Hebrang tvrdi da nikada nije bilo plana da se Tuđman sruši.

- Markica Rebić je sve učinila da Tuđmana sruši. On i Ivić Pašalić vodili su prisluškivanje predsednika Tuđmana. Njegov kabinet je stalno ozvučen tako da su unapred znali sve njegove poteze. Tuđmana su oni ucenjivali - tvrdi Hebrang.

Prema njegovim rečima, od trenutka kada je postao ministar odbrane Markica Rebić i SIS su ga opstruirali, a najveći sukob je bio oko generala Vladimira Zagorca, koji je odbio da mu preda račune RH Alana, na čijem je čelu bio.

- Markica Rebić je uvek štitila Zagorčev zločin. Hebrang je od predsednika Tuđmana zatražio da pet njegovih pomoćnika, među kojima su Zagorac i Rebić, napuste Ministarstvo odbrane. Tuđman je to prvo prihvatio, ali se posle sastanka sa Zagorcem predomislio i ja sam odmah podneo ostavku - otkriva Hebrang.

Prema njegovim rečima, Rebića je za intervju motivisala činjenica da istina polako izlazi na videlo, da se otvaraju arhive i da je jasno ko je prisluškivao Tuđmana. Da bi sprečili objavljivanje istine, svi koji su pleli mrežu oko Tuđmana nagovarali su Rebića na ovaj potez.

Foto: Profimedia

 

Crno plaćanje

Rebić je pozvao i advokata Antu Nobila.

- On je sve izneo. Tvrdnju da ću od ministra Šušeka tražiti da mi država kao braniocu Tihomira Blaškića nezakonito isplati 45.000 nemačkih maraka, kao i tvrdnju da sam bio saradnik Josipa Perkovića u odbrani Dinka Šakića, kao i tvrdnju da sam bio saradnik Josipa Perkovića u odbrani Dinka Šakića. je potpuno lud. Nisam imao nikakve veze s tim - kaže.

Nobilo tvrdi da je Rebićeva taktika da iznese delimičnu istinu i na nju nalepi potpunu laž. „Tačno je da mi je SIS dao karte, informisao me o komandnom kadru i dao mi druge informacije. Ali to je trajalo samo dva meseca. Kasnije su me samo manipulisali i dezinformisali. „Jedina ideja im je bila da Blaškića predaju Hagu. “, tvrdi on. Nobilo.

"Sušak me upozorio na Rebića i bio je u pravu"

- Još pre nego što sam imenovan za ministra odbrane, Gojko Šušak me je upozoravao na Rebića i bio je u administraciji. SIS nije funkcionisao i stalno su me opstruisali. Trebalo je da se, na primer, sastanem sa vojnim atašeom Nemačke i ja. tražio od Rebića podatke o njemu.On je odgovorio da SIS ne vodi evidenciju stranih vojnih atašea, a kada sam ga pitao za spisak stranih državljana koji ulaze u zgradu Ministarstva odbrane, odgovorio je da zgrada ima šest ulaza i da SIS ne može prate ko ulazi u zgradu i da o tome nemaju nikakve informacije“, navodi Andrija Hebrang primere Rebićeve nesaradnje sa njim kao ministrom - dodaje.

Posebno ističe upozorenje tadašnjeg načelnika Generalštaba generala Pavla Miljavca.

Foto: Printscreen/youtube

 

- Ubrzo po mom dolasku pozvao me je u hodnik i rekao mi da sam u neprijateljskom okruženju i da u zgradi Ministarstva odbrane ne smem da uzmem nijedan zalogaj ni gutljaj pića. Bio sam jedini ministar. koji je tokom mog mandata grizao tri jabuke dnevno i pio vodu iz flaše koju sam doneo od kuće - opisuje atmosferu u ministarstvu Hebrang.

Kulminacija sukoba sa Rebićem, kaže, došla je kada je od Tuđmana zatražio da ga smeni sa mesta pomoćnika.

BONUS VIDEO