VULIN NIJE NEKO KOGA NE ŽELIMO DA VIDIMO U SAD: Ambasador Hil o sankcijama i dobrim odnosima Srbije sa njegovom zemljom!


IZVOR: Republika - 13.07.2023 | 16:12


Hil je dodao da je Srbija jasno stavila do znanja da želi da nam se pridruži Zapadu.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ
VULIN NIJE NEKO KOGA NE ŽELIMO DA VIDIMO U SAD: Ambasador Hil o sankcijama i dobrim odnosima Srbije sa njegovom zemljom!

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil izjavio je da su SAD "vrlo pažljivo" posmatrale aktivnosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i da su zaključile da Vulin nije neko koga žele vide u SAD, niti da imaju kontakte sa njim.

Hil je prilikom posete arheološkom lokalitetu "Belo brdo" u Vinči rekao da su sankcije Vulinu uvedene kako bi se zaštitile Sjedinjene Države, a podrazumevaju da Vulinu ne može da bude odobrena američka viza, niti da on može da sklapa poslovne ugovore u toj zemlji.

- Svestan sam da mnogi ljudi na ovo gledaju mnogo šire i dublje, kao na odnos Srbije i Amerike, i pitaju se da šta onda ovo znači u pogledu relacija dve zemlje. Moje lično mišljenje jeste da su odnosi Srbije i Amerike dobri, i želimo da postanu još bolji - naglasio je Hil.

On je dodao da je Srbija jasno stavila do znanja da želi da nam se pridruži Zapadu.

On je naglasio da to koliko će Srbija odmaći u tome zavisi od nje same i da Sjedinjene Države žele da pomognu i budu deo tog procesa.

- Srbija želi da nam se pridruži na Zapadu, ali nismo stekli utisak da gospodin Vulin želi da doprinese tome, i na osnovu nama dostupnih informacija uveli smo mu sankcije - objasnio je Hil.

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije Vulinu zbog, kako su naveli, veza sa organizovanim kriminalom, trgovinom narkoticima, zloupotrebe javne funkcije čimeje omogućio Slobodanu Tešiću izvoz oružja, kao i širenje "malignog uticaja" Rusije.

BONUS VIDEO