NIJE KONSULTOVAO KURTIJA! U Evropsku uniju stigao Ramin nacrt o ZSO: Ozbiljan i visokokvalitetan dokument!


IZVOR: Republika - 09.06.2023 | 13:27


Nacrt teksta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koji je premijer Albanije Edi Rama predao Parizu i Berlinu, stigao je i na adresu Evropskog saveta, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori iz te institucije.

Foto: Tanjug/AP
NIJE KONSULTOVAO KURTIJA! U Evropsku uniju stigao Ramin nacrt o ZSO: Ozbiljan i visokokvalitetan dokument!

Diplomatski izvori koji su imali priliku da vide ovaj nacrt su ocenili da se radi o "ozbiljnom i visokokvalitetnom dokumentu". Iako briselski izvori potvrđuju da se tekst nacrta pažljivo analizira, ipak navode da se dokument tretira kao još jedan doprinos, sličan ostalim nacrtima koje su izradile razne organizacije i think-tankovi.

Diplomate u Evropskoj uniji navode da nije toliko važno kako se EU nosi sa ovim nacrtom "već kakav odnos prema njemu imaju Srbija i Kosovo".

- Na Prištini i Beogradu je da u okviru dijaloga napreduju ka ispunjenju ove obaveze - rekao je jedan evropski diplomata pod uslovom da ostane anoniman.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je na konferenciji za novinare da je 7. juna predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu prosledio nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

- Ovde sam da vas obavestim o do sada nepoznatoj činjenici. Juče sam Šolcu i Makronu prosledio nacrt Zajednice, o čemu sam obavestio i Šarla Mišela i američku stranu - rekao je Rama.

Dodao je da je dokument poverljiv, te izrazio uverenje da je to "dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje Zajednice", te da će ona biti deo Kosova.

Premijer Albanije je poručio da se o izradi nacrta statuta za formiranje Zajednice nije konsultovao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te napomenuo da je veoma zabrinut zbog situacije u kojoj se Kosovo našlo.

ZSO je dogovorena 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije. Dve godine kasnije, 2015. godine, strane su usaglasile principe na osnovu kojih ona treba da bude formirana ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova.

Ipak, zaključeno je da oni mogu da se usaglase sa Ustavom Kosova ali su vlasti ipak odbijale da formiraju ZSO.

(Kosovo online)

BONUS VIDEO: