SINIŠA MALI O VELIKOJ EKONOMSKOJ POMOĆI DRŽAVE: Novca ima u državnoj kasi za sve povišice i isplate građanima


IZVOR: Republika - 09.06.2023 | 09:39


Ministar Mali je rekao da je NBS povećala referentu kamatnu stopu da baklansira povećan iznos davanja za naše građane

Foto: printscreen
SINIŠA MALI O VELIKOJ EKONOMSKOJ POMOĆI DRŽAVE: Novca ima u državnoj kasi za sve povišice i isplate građanima

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da je set ekonomskih mera pomoći usmeren ka podizanju životnog standarda građana Srbije. Zakon o jednokratnoj pomoći roditeljima za decu do 16 godina biće završen u narednih desetak dana. Povećanja plata i penzija su viša od nivoa inflacije, u realnom iznosu čuvamo dohodak, napomenuo je ministar. Za dve godine u zbiru povećanje penzija iznosi 55,8 odsto, istakao je Mali.

Ministar Siniša Mali rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da ima novca u državnoj kasi za sve povišice i jednokratne pomoći građanima Srbije.

- Da prođeno kroz set mera koje predstavljaju kontinuitet od kada je korona krenula – kontinuitet naše podrške privredi i građanima i pokazuje snagu naših javnih finansija i odogvornost koju pokazujemo prema građanima - rekao je Mali.

Podvlači da je set ekonomskih mera usmeren ka podizanju životnog standarda građana Srbije.

- Od prvog seprtembra idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru, za prosvetare, predškolstvo, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, učenički i studentski domovi - za 5,5 odsto, takođe u tom povećanju biće i medicinske sestre i tehničari i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite - rekao je Mali.

- Dakle, 5,5 odsto već 1. septembra, početak nove školske godine, za njih i za sve ostale u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od 1. januara naredne godine od najmanje 10 odsto. Kada pogledate da smo ove godine povećali već plate u javnom sektoru 12,5 odsto, ovo dodatno povećanje 5,5 od 1. septembra, plus ovih 10 odsto - to je ukupno za medicinske radnike, za medicinske sestre, za tehničare, za prosvetu povećanje od preko 30 odsto, a za ostale 24 odsto - objasnio je Mali.

Pričamo o tome, kako kaže, da moramo da na neki način podignemo životni standard, zbog rastuće inflacije i troškova života.

Inflacija će u proseku ove godine biti oko 10 ili 11 odsto, a povećanje je 24, odnosno 30 odsto, više od nivoa inflacije, u realnom iznosu čuvamo dohodak, napomenuo je ministar finansija.

- Idemo sa povećanjem pomoći građanima da utičeno da se ekonomska aktivnost održi - rekao je Mali i naveo primer Nemačke koja je u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila pad, kao i u prvom kvartalu, a u evrozoni dva kvartala su negativna, već su u recesiji.

- Mi smo imali pozitivan rast od 0,7 odsto, razmišljate o tome da potrošnja ne padne - ističe ministar. 

Ministar Mali je rekao da je NBS povećala referentu kamatnu stopu da baklansira povećan iznos davanja za naše građane.

Indeksacija penzija od 1. oktobra

- Mi ćemo ići sa vanrednom idneksacijom penzija od 1. oktobra, 5,5 odsto, a onda za najmanje 14,5 odsto povećati penzije od 1. janura. Prošle godine povećanje penzija je bilo 5,5 odsto na početku godine. Vanredna indeksacija bila je 9 odsto u novembru, pa 12,1 odsto 1. januara. Sada ponovo vanredna indeksacija 5,5 odsto plus 14, 5 odsto, to je u zbiru za dve godine 55,8 odsto - ukazao je Mali. 

To je, kako kaže, potvrda naše borbe za stabilnost i mir i borbe proitiv kovida i za privlačenje stranih direktnih investicija. 

Ponavlja da je za 55 odsto ostvareno povećanje penzija za dve godine, uz napomenu i pitanje ima li neka zemlja u svetu koja je to uradila.

- Za šest meseci prosečna penzija biće 390 evra. U uslovima najveće ekonomske krize ikada, uradili smo nešto što je neverovatno - naveo je Mali. 

Jedna od mera pomoći i podrške države građanima usmerena je i na roditelje dece mlađe od 16 godina. Iznos od 10.000 dinara biće im uplaćen između 20. septebra i 1. oktobra, kaže Mali i dodaje da će zakon o jednokratnoj pomoći biti završen u narednih desetak dana.

BONUS VIDEO: