SAJBER ŠTIT ZA NAS PRAVI ZEMLJA KOJA JE NAJBOLJA U TOME: Izraelski štit čuvaće Srbiju!


IZVOR: Ekipa Srpskog telegrafa - 04.12.2022 | 09:49


Našoj državi biće ustupljena najnaprednija tehnologija, koja će bezbednost podići na najviši nivo.

Foto: Profimedia, Shutterstock
SAJBER ŠTIT ZA NAS PRAVI ZEMLJA KOJA JE NAJBOLJA U TOME: Izraelski štit čuvaće Srbiju!

Situacija poput nedavne kada je Geodetski zavod (katastar) danima bio blokiran zbog sajber napada više se neće ponoviti. Kako saznaje Republika, naša zemlja je nadomak dogovora s Izraelom da nam njihovi stručnjaci pomognu da napravimo neprobojni sajber štit, kao zaštitu od svih takvih napada. A u svetu, u ovoj oblasti boljih od Izraelaca nema.

Priča o zajedničkom poduhvatu u pomenutoj oblasti postoji već izvesno vreme, a u skorijem periodu bi trebalo da se krene s njenom konkretizacijom, priča za naš list dobro obavešten izvor iz vrha vlasti:

- Izrael je voljan da pomogne Srbiji u unapređivanju sajber bezbednosti. Oni su bez premca na tom polju, rano su shvatili značaj tog segmenta, stalno rade na inovacijama i nema sumnje da je ovo i više nego značajno za nas. Sajber bezbednost je danas, ne samo za Srbiju već za bilo koju državu, možda čak i izazov broj jedan. O tome je u nekoliko navrata govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

AMBASADOR VILAN

Da je saradnja na pomolu, dalo se naslutiti još letos, kada je u Data centru u Kragujevcu, u okviru manifestacije Dani Izraela, organizovan Sajber dan, kom je prisustvovao i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan. Tada je konkretno poručeno da će "Izrael staviti na raspolaganje sve svoje tehničke mogućnosti Vladi Srbije i kompanijama u Srbiji kada je u pitanju sajber bezbednost".

Problem sajber bezbednosti bio je tema i na nekoliko sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u poslednjih šest meseci.

Finiširanje dogovora s Izraelcima ubrzaće očekivani povratak na vlast Benjamina Netanjahua, koji je u završnoj fazi pravljenja vlade posle pobede na izborima. Natanjahu je u više navrata govorio o prijateljstvu srpskog i jevrejskog naroda, posebno ističući naše jedinstvo u zajedničkoj borbi i patnji tokom Drugog svetskog rata.

- Izrael nikada neće zaboraviti ulogu Srbije u borbi protiv nacizma. To je vaša medalja časti, koju ponosno nosite i zbog koje ste zauvek u našim srcima - rekao je Netanjahu tokom jednog od razgovora s Vučićem.

UNOSE NEMIR

Profesor bezbednosti Miroslav Bjegović ističe da je sajber bezbednost izuzetno važan segment nacionalne bezbednosti, te da je Srbija u ovoj godini bila posebno ugrožena lažnim dojavama o podmetnutim bombama. To je, kaže, upravo oblast u kojoj treba da se zaštitimo primenom tehnologije.

- Izvršioci ovog prljavog posla su sajber kriminalci i sajber teroristi iza kojih obično stoje moćne obaveštajne službe, koje imaju za cilj izazivanje straha i panike kod stanovništva da bi narod stekao utisak da njihova vlada ne može da ih zaštiti i da bi je trebalo menjati po njihovoj zamisli i postaviti ljude podobne inostranom faktoru - naveo je Bjegović i naglasio da je Izrael u ovome u svetskom vrhu.

Kovačević: Izrael u samom vrhu, danas se rat vodi informacijama

Prema rečima Branka Kovačevića, bivšeg dekana Elektrotehničkog fakulteta, Izrael je tehnološki visokorazvijena zemlja, sam vrh, zajedno sa SAD.

- Izrael ima dobru saradnju s najboljim svetskim univerzitetima, pre svega iz Amerike. Otišli su daleko kada je reč o razvoju, oni su jedna od najznačajnijih zemalja inovacija - kaže Kovačević i dodaje:

- Kada se radi o bezbednosti, pre svega o elektronskom poslovanju, morate da zaštitite elektronske komunikacije. Imate informacije i kada se radi o državnim institucijama, tu su Vojska, policija, koje morate da zaštitite. Danas se sajber rat vodi informacijama i ekonomijom. To je važan aspekt modernog društva. Samo upravljanje državom, preduzećima, bankarski sistem, sve je automatizovano i tu je neophodna odlična zaštita.

BONUS VIDEO: