AMERIKA POZIVA PRIŠTINU DA OBUSTAVI PLANIRANE MERE: Izbegavanje eskalacije tenzija


IZVOR: Republika - 22.11.2022 | 11:10


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Foto: AP/Susan Walsh
AMERIKA POZIVA PRIŠTINU DA OBUSTAVI PLANIRANE MERE: Izbegavanje eskalacije tenzija

Američka ambasada prenela je saopštenje portparola Stejt departmenta Neda Prajsa povodom jučerašnjih razgovora u Briselu.

Prajs je pozvao na izbegavanje eskalacije tenzija između Srbije i Kosova.

- SAD su razočarane što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borelom o rešenju aktuelne krize na Kosovu. Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU Borelom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis. I premijer Kurti i predsednik Vučić će morati da naprave ustupke kako ne bismo ugrozili decenije teško stečenog mira u krhkom regionu - naveo je Prajs.

Portparol Stejt departmenta je rekao kako se Amerika pridružuje Evropskoj uniji u apelu da se obustave sve planirane mere.

- Pridružujemo se EU u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere koje bi eskalirale tenzije, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru Dijaloga koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja - naveo je Prajs.

 

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas ima sastanak ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

BONUS VIDEO: