VUČIĆ STIGAO U PARIZ! Sledi sastanak sa Makronom!


IZVOR: Republika - 10.11.2022 | 14:28


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a već kroz sat vremena ga očekuje sastanak sa redsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
VUČIĆ STIGAO U PARIZ! Sledi sastanak sa Makronom!

Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine, a za sutra je planiran radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je na svom fejsbuk profilu naveo je da je moguće da će se na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

Poslednji put Vučić i Makron koji su do sada imali 15 susreta, razgovarali su pocetkom oktobra u Pragu, u okviru samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske politicke zajednice, kada je održan trilateralni sastanak, kojem je pristvovao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza" sutra će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron i on će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta.

Pariski mirovni forum ima za cilj podsticanje međunarodne saradnje u savladavanju globalnih izazova i očuvanju mira.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Od 2018.se Pariski mirovni forum posvećuje pronalaženju konkretnih rešenja i mera za suočavanje sa globalnim izazovima.

Posebnost tih mera i rešenja je da imaju međunarodnu dimenziju, jer u izradi učestvuju različiti akteri iz celog sveta.

Borba protiv klimatskih promena je jedna od tema kojom se bavi Forum već duže, a pandemija je otežala postizanje ciljeva u toj oblasti.

Od rata u Ukrajini veći deo sveta je pogođen posledicama tamošnjih sukoba, kroz humanitarne krize, rastuću inflaciju i cene energenata, kao i rastuću nesigurnost u snabdevanju namirnicama, ali i političkim i ekonomskim poremećajima većih razmera, pa je ove godine najveći fokus upravo na toj temi.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić i Kanalin Novak

Tako i sam moto dvodnevnog skupa ukazuje da će se učesnici posvetiti pitanju kako zaustaviti rat u Ukrajini, ali pre svega i kako se suočiti sa posledicama, sprečiti polarizaciju u svetu, koji bi minirali kolektivne napore.

Na različitim panelima, sutra i prekosutra, razmotriće se višeslojne krize sa kojima se suočavamo trenutno i učesnici će pokušati da daju svoj doprinos u savladavanju problema.

Na programu su paneli koji će se baviti ophođenjem posledicama višeslojne krize po stanovništvo, saradnji u doba konflikata, novi postavljanje globalizacije u polarizovanom svetu, usredsređivanju globalne saradnje na zelenije i održivije društvo, uspostavljanje etičkijeg i bezbednijeg digitalnog sveta, kao i podsticanju inkluzivnijeg i pravednijeg društva.

Predsednik Vučić prisustvovaće panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama, a sutra ga očekuje i i bilateralni susret sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

BONUS VIDEO: