OTKRIVAMO: OVAJ ČOVEK JE PLAĆEN DA OCRNI SRBIJU! Albanci dali velike pare lobisti Roju Bejliju!


IZVOR: Republika - 29.10.2022 | 19:00


Kurti na sve načine pokušava da stigne do Donalda Trampa i preokrene stav republikanaca o prištinskoj vlasti.

Foto: Tanjug/AP
OTKRIVAMO: OVAJ ČOVEK JE PLAĆEN DA OCRNI SRBIJU! Albanci dali velike pare lobisti Roju Bejliju!

Albanci decenijama izdvajaju milione za lobiranje protiv Srbije, ali su sada čitavu stvar digli na viši nivo. Tirana, Priština, a preko njih i Albanci iz tzv. preševske doline, unajmili su jednog od najpoznatijih američkih lobista Roja Bejlija.

Kako je Republika pisala, Kurti i ekipa ukupno su platili 10.000.000 dolara američkim lobistima, a najveći deo tog novca, prema informacijama našeg lista, otišao je Bejliju. Ne bez razloga jer se radi o pravoj lobističkoj ajkuli, kako o njemu pišu američki mediji, čoveku bliskom republikancima i najužem okruženju Donalda Trampa.

PO SVAKU CENU

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

U svom dosadašnjem radu lobirao je unutar Bele kuće, u više ministarstava i zvaničnih tela, a opseg delovanja mu je od politike do energetike i poreskih olakšica. Samo angažovanje ovako ozbiljnog igrača jasna je poruka da su Albanci rešili da se po svaku cenu približe Republikanskoj stranci i samom Trampu s obzirom na to da će početkom novembra, na takozvanim međuizborima (održavaju se na polovini predsedničkog mandata), republikanci verovatno preuzeti od demokrata Senat i Predstavnički dom Kongresa. Takođe, šanse Trampa da dobije izbore za Belu kuću 2024. nisu nimalo zanemarljive jer rejting aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena konstantno pada.

Ugovor Albanaca s Bejlijem potpisan je do 31. jula 2023, ali ne treba sumnjati da će biti produžen. Bejli, kako navode izvori Republike, za manje od dve sedmice već je kontaktirao s dvojicom važnih republikanskih senatora Tedom Kruzom i Markom Rubijem.

- Bejli je poznat kao čovek s fantastičnim kontaktima, ima jake veze s Rudijem Ðulijanijem, nekadašnjim gradonačelnikom Njujorka i bliskim saradnikom Donalda Trampa. Takođe, Bejli je bio i kopredsedavajući komiteta za prikupljanje donacija za Trampovu predsedničku kampanju. Posebno je jak u Teksasu i Floridi - objašnjava naš sagovornik.

Ovo su naši aduti

Foto: Tanjug/AP

Ričard Grenel

1. Međunarodna pozicija Srbije je jača nego što je bila ranije

2. Vidljivo otopljavanje odnosa s Amerikom

3. Najpoverljiviji Trampov čovek Ričard Grenel nije nimalo blagonaklon prema Kurtiju

4. Srpska dijaspora ozbiljno učestvuje u Trampovoj kampanji

5. Srpski kokus u Kongresu okupio je jake senatore i kongresmene

DODATNI KANALI

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ističe da je suština ovog aranžmana angažovanje čoveka bliskog Trampu u trenutku kada slede međuzbori i kad je jasno da se republikanci vraćaju.

- Albanci prate gde je moć, hoće da ostvare kanale komunikacije i imaju uticaj na donosioce odluka. To je najbolji signal da dolazi do repozicije moći u SAD - kaže Vuković i dodaje:

- Kosovo je opredelilo novac da napravi prolaz Albancima iz takozvane preševske doline, da u njihovo lobiranje budu uključeni i oni. Ovo su tipski ugovori, podrazumevaju promociju, kontakt, suština je da se drže otvoreni kanali i mogućnost uticaja na donosioce odluka.

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Iako se sklapanje ovih ugovora tumači kao crveni alarm, analitičar Dejan Miletić podseća da je Beograd danas u mnogo povoljnijoj situaciji nego ranije.

- Nema dileme da Albanci loše stoje kod Trampa, a ovim su pokušali da ojačaju poziciju. Međutim, Ričard Grenel je blizak Trampu, objektivan je posmatrač i, u tom smislu, ne treba da brinemo. Ipak, ovo je signal, pokazatelj da treba da tražimo i dodatne kanale za uticaj, ne samo kod Trampa već i kod demokrata, i da okrećemo Kongres u svoju korist - poručuje Miletić.

Činjenice o Roju Bejliju

- Ima jednu od najjačih lobističkih kuća u SAD

- Veliki investitor u biznis-projektima

- Blizak s Republikanskom strankom

- Najveći uticaj ima u Teksasu i Floridi

- Ima jake veze s Rudijem Đulijanijem, nekadašnjim gradonačelnikom Njujorka

- Bio kopredsedavajući komiteta za prikupljanje donacija za predsedničku kampanju Donalda Trampa

- Lobirao unutar Bele kuće, ministarstva poljoprivrede, zdravlja, trgovine, energetike...

- U fokusu su mu je politika, energetika, genetski modifikovana hrana, penzijska reforma...