SA ŠVAJCARSKOM O ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU: Momirović u službenoj poseti Simoneti Somarugi


IZVOR: Republika - 18.10.2022 | 18:15


Tokom radne posete Švajcarskoj ministar Momirović je zajedno sa direktorima kompanija “Srbija Voz”, “Infrastruktura železnica Srbije” i “Srbija kargo” posetio SBB (Švajcarska federalna železnica).

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
SA ŠVAJCARSKOM O ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU: Momirović u službenoj poseti Simoneti Somarugi

- Radićemo dalje na elektrifikaciji određenih deonica u Srbiji, ali smo danas razgovarali i o tome da se razmotre opcije nabavke novih hibridnih vozova iz Švajcarske koji imaju i elektro i baterijski pogon za one deonice u Srbiji koje nisu elektrifikovane - izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, danas tokom službene posete Švajcarskoj i održanog sastanka sa saveznom ministarkom za zaštitu životne sredine, saobraćaja, energije i komunikacije Simonetom Somarugom.

Ministar Momirović je istakao da se nastavlja sa investicijama u razvoj železnica u Srbiji kroz nabavku novih brzih vozova iz Švajcarske, uvođenjem novih linija, a širiće se i dalje  mreža pruga koje će biti elektrifikovane. POGLEDAJ GALERIJU

- Najpre, krećemo sa radovimo na elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada (Bugarske), a opredelili smo i sredstva za elektrifikaciju železničkog “Moravskog koridora” od Stalaća do Kraljeva. Na ovaj način će ceo jug Srbije moći da koristi barsku prugu sa značajnim novčanim i vremenskim uštedama - rekao je Momirović.

Tokom radne posete Švajcarskoj ministar Momirović je zajedno sa direktorima kompanija “Srbija Voz”, “Infrastruktura železnica Srbije” i “Srbija kargo” posetio SBB (Švajcarska federalna železnica) i održao sastanak sa direktorom za putnički prevoz i članom borda direktora kompanije Linusom Loserom o tome kako da se železnički transport u Srbiji reorganizuje i učini efikasnijim.

BONUS VIDEO: