SAMIT BRDO-BRIONI! Vučić: Sastanak bez tenzija, razdor oko KOSOVA! Provokacija hrvatskog novinara, ali i žestok odgovor! (VIDEO/FOTO)


IZVOR: Republika - 12.09.2022 | 11:24


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Sloveniji, gde učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni gde se obratio naciji.

Foto: Prinstrin/Tanjug/Buducnost Srbije
SAMIT BRDO-BRIONI! Vučić: Sastanak bez tenzija, razdor oko KOSOVA! Provokacija hrvatskog novinara, ali i žestok odgovor! (VIDEO/FOTO)

Predsednik Slovenije Borut Pahor je domaćin liderima sa Zapadnog Balkana na 11. sastanku Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj pospešivanje evropske perspektive regiona, kao i mir, stabilnost i razvoj Balkana.

Predsednik Srbije kaže posle sastanka da je sve proteklo u lepoj atmosferi.

- Osnovna je tačka reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Ono što je vizna liberalizacija celog regiona i davanje kandidatskog statusa BiH. Imali smo mnogo razlika, suprotnih stavova - rekao je Vučić.

- Nije bilo tenzija, razlike nisu tenzije. Razgovori su tekli normalno, nije bilo nikakvih tenzija. Naš stav se razlikuje po pitanju Kosova od stava ostalih zemalja, izuzev srpskih predstavnika u BiH - izjavio je predsednik.

- Da danas imate referendum u Srbiji za EU, naš narod bi rekao ne. Drugačiji je pristup u Evropi kada se govori o teritoririjalnom integritetu Ukrajine i integritetu Srbije.

On je rekao da je zahvalan predsedniku Hrvatske što je podržao evropski put Srbije.

- Svi mogu da polože cvet u Jasenovcu, samo ja ne. Meni su zabranili da položim jedan običan cvet. Ali, zahvalan sam predsedniku Milanoviću jer je danas podržao evropski put Srbije - izjavio je predsednik.

Predsednik je progovorio i o odnosu crkve i države i to na pitanje hrvatskog novinara.

- Kod nas je sekularnost na visokom nivou. Ne znam kako je kod vas u Hrvatskoj, ali kod nas je crkva odvojena od države. Oni mogu da donose odluke, ali država u to nije umešana. Ja znam da vi jedvda čekate da dođem u Jasenovac da možete da me pitate šta god poželite. 

- Vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, a na to nimalo niste osetljivi. Pitajte predstavnike eparhije SPC-a. Nisam ni vladika, ni pop, ne pada mi na pamet da budem. Kod nas je crkva samostalna u odnosu na državu, ne znam kako je kod vas Hrvata. To su evropske i svetske vrednosti.

- Ja vidim da vi čeznete da dođem u Jasenovac da i da vam odgovorim na sva pitanja i jedva čekam da dođem da položim taj cvet i da vam odgovorim na sve – zaključio je Vučić.

- Ja sam se rukovao sa obojicom, bila je normalna atmosfera, postoje različizi stavovi i mišljenja. Normalno smo razgovorali, bila je bolja atmosfera nego prošle godine, ako već moram da pravim razliku.

 

 

Foto: Prinstrin/Tanjug/Buducnost Srbije

Aleksandar Vučić i Borut Pahor

Inače, predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednik Slovenije Borut Pahor dočekali su goste.

 

 


Na samitu, koji je počeo u 11 sati, učestvuju i predsednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH, Željko Komšicć, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Bonus video: