STIGLE POHVALE OD AMERIKANACA! I to smo dočekali - CNN: Nema rešenja bez Srbije i Vučića


IZVOR: Kristina ILIĆ - 05.06.2022 | 08:02


Srbija je najvažnija zemlja za region, zemlja koja je uspela da sklapa dogovore s Rusijom, Kinom i EU u isto vreme, a da, pritom, ostane i dalje najbitnija za Brisel, zapaža Luk Makgi, politički analitičara, novinar i urednik američkog informativnog kanala CNN.

Foto: Tanjug/AP/printscreen
STIGLE POHVALE OD AMERIKANACA! I to smo dočekali - CNN: Nema rešenja bez Srbije i Vučića

U iscrpnoj analizi čiji je povod gasni aranžman Rusije i Srbije, Makgi opisuje Vučićevo umeće da našu zemlju nametne međunarodnoj zajednici kao nekog bez koga se ne može ništa preduzeti na zapadnom Balkanu.

Tekst je, naravno, relativno kritički usmeren prema saradnji Beograda i Moskve, ali obiluje pohvalama na račun Vučićevog umeća da balansira između Istoka i Zapada i čini najbolje za svoju zemlju.

- Vučić je zadao glavobolju zapadnjačkoj antiputinovskoj alijansi i Evropskoj uniji kada je objavio da je njegova zemlja postigla trogodišnji sporazum o isporuci gasa s ruskim energetskim snabdevačem "Gaspromom", a ova vest došla je u neobično vreme - konstatuje Makgi, dodajući da Srbija možda nije član EU, ali da je deo plana proširenja.

NOVA GLAVOBOLJA

Urednik CNN u autorskom tekstu ukazuje na to da je Srbija postala neizostavan faktor u odlučivanju o budućnosti regiona u kom je smeštena.

- Od svih balkanskih zemalja, Srbija je posebno viđena kao krucijalna zbog mnogobrojnih razloga. Njena veličina, populacija i geografska pozicioniranost, sve to čini je zemljom vodećeg uticaja u geopolitici regiona. Ukoliko želite konverzaciju o budućnosti Bosne ili Kosova, moraćete da imate srpsku vladu u sobi - ističe Makgi.

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Iako nismo navikli na to da zapadni mediji blagonaklono gledaju na Srbiju i njenog lidera, ovaj tekst, koji je naslovljen "Srpski dogovor oko gasa sa Putinom izazvao je novu glavobolju Evropi", prožima neka vrsta divljenja autora prema zemlji koja je pod pritiscima sa svih strana i pritom nije članica EU, ali je uspela da izbori pravo očuvanja svojih interesa.

- Srbija je dovoljno velika i važna za EU proširenje, što zahteva jačanje i ekspanziju evropskih vrednosti, stabilnosti i sigurnosti. Takođe je velika stvar to što ona može da sklapa dogovore s Rusijom, Kinom i EU u isto vreme - zaključuje Makgi.

Sva postignuća i očuvanje dobrih odnosa s velesilama, koje opaža autor teksta, Srbija duguje odgovornoj politici njenog lidera, smatra politički analitičar Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku. On ocenjuje za Srpski telegraf da tekst CNN našu politiku predstavlja kao vizionarsku.

- Autor napominje da, bez obzira na pritiske, Srbija može sama da donosi spoljnopolitičke odluke i ne mora da poklekne pred politikom zapadnih sila, kao i da je postala nezaobilazna u rešavanju bilo kog pitanja u regionu Balkana. Zasluga leži u politici Aleksandra Vučića i u njegovoj viziji najpre srpske nacionalne politike, a onda i rešenja regionalnih pitanja kroz projekat "Otvoreni Balkan" - navodi naš sagovornik.

DRUGE ZEMLJE

U nekoliko navrata analitičar CNN se pita kakve će posledice to imati po članstvo EU i čak navodi da će to možda ubrzati učlanjenje nekih drugih zemalja, ali sve ostavlja pod znakom pitanja.

- Makgi može da pokuša da spori neke stvari, ali ne može da ne poštuje snagu Srbije. Pokazalo se da Vučić sedi s najvećima i može da dominira iako su druge zemlje neuporedivo jače - zaključuje Matović.

Piše o problemima i perspektivama EU

Luk Makgi istakao se najviše u izveštajima tokom Bregzita i pišući o posledicama koje je on ostavio, kako po Veliku Britaniju tako i po Evropsku uniju.

U poslednje vreme u fokusu njegovih analiza su trenutni problemi s kojima se suočava Evropska unija. U analizama detaljno razmatra ulogu svake zemlje EU i ostatka Evrope pojedinačno i politički kontekst njihovog delovanja. Tako i ovom slučaju, njegova analiza predstavlja skup različitih perspektiva iz kojih se može posmatrati pozicija Srbije.

Pre nego što je došao u CNN, Makgi je radio u Dejli telegrafu i u Sandej telegrafu.

BONUS VIDEO: