SPREMAMO VELIKE STVARI ZA GRAĐANE! Vučić se oglasio na Instagramu: OTVORENI BALKAN JE NAJBOLJA INICIJATIVA!


IZVOR: Republika - 27.05.2022 | 09:48


Spremamo velike stvari za građane Srbije, Albanije i Severne Makedonije, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa partnerima iz te dve zemlje o daljem razvoju saradnje u okviru inicijtive "Otvoreni Balkan".

Foto: printscreen
SPREMAMO VELIKE STVARI ZA GRAĐANE! Vučić se oglasio na Instagramu: OTVORENI BALKAN JE NAJBOLJA INICIJATIVA!

- Otvoreni Balkan je najbolja inicijativa za narode Balkana. Spremamo velike stvari za građane Srbije, Albanije i Severne Makedonije - poručio je Vučić na instagramu, uz fotografije sa video konferencije.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali, ministarka trgovine Tatjana Matić, predsednik PKS Marko Čadež.

Početkom juna očekuje se sastanak u okviru "Otvorenog Balkana", u Ohirdu, kojem će, kako je i sam najavio, prisustvovati i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

 

 

Podsetimo, Inicijativa "Otvoreni Balkan", koja se u početku zvala "Mali Šengen", osnovana je oktobra 2019. godine.

Pokretači ove inicijative su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Od trenutka kada je "Otvoreni Balkan" predstavljen zvanična Crna Gora, tada sa Vladom Demokratske partije socijalista (DPS) odbijala je ucešce u ovoj regionalnoj inicijativi.

Bosna i Hercegovina ne podržava ovu inicijativu.

U okviru inicijative dogovoreno je da od 1. januara 2023. budu ukinute granicne kontrole izmedu Srbije, Severne Makedonije i Albanije.